Fietsen langs groene kansen in Castricum

Castricum – De Klimaatcoalitie Castricum hield zaterdag een klimaatfietstocht door het dorp. Een groepje geïnteresseerden stapte in de zon op de fiets om in de directe omgeving te horen over groene initiatieven van dorpsgenoten. Tegelijk vroeg men onderweg aandacht voor de Klimaatmars van 12 maart.

In de Geelvinckstraat zagen de deelnemers hoe je slim veel regenwater op kunt vangen en water kunt besparen. Dat is hard nodig in tijden van extreme droogte, zoals we de laatste zomers gekend hebben. Via de Mient, waar bewoners gezamenlijk een bloemenstrook voor bijen hebben gerealiseerd, reed men naar de Bomenhub van MeerBomenNu, waar juist zaterdag bomenstekken werden uitgedeeld. Dan langs het plantsoen aan de Schelgeest – mooi, maar niet meer zo vanzelfsprekend, nu oude plannen voor een westelijke randweg weer op tafel zijn gekomen. Die randweg, evenals de oostelijke variant, zou er wat de Klimaatcoalitie Castricum betreft nooit mogen komen.

Via een klimaatneutraal huis aan de Bakkummerstraat (met een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte) fietsten de deelnemers langs de twee elektrische deelauto’s aan de Van der Mijleweg. Ook stopte men bij de Zonnecentrale aan de Schulpstet. De 112 panelen zijn niet te zien, maar ze liggen daar wel op het grote platte dak. Een zonnige en koude dag als deze zorgt voor een piekopbrengst van zonne-energie. En dan ging de tocht verder over het viaduct. Links te zien: het resultaat van het initiatief van de Hoge Weide, waar een soortenrijk natuurlandschap is ontstaan. Iets verderop rechts de combinatie van waterberging en natuurontwikkeling, daar waar ooit het Oer-IJ liep – nu onderdeel van de Schoon Watervallei. (Foto’s: aangeleverd)