Fietsen langs forten: Ronde van de Stelling van Amsterdam

Regio – Vanuit Uitgeest en Uithoorn kunnen fietsliefhebbers op zondag 22 augustus genieten van een prachtige zomerse tocht langs de Stelling van Amsterdam. Tijdens een rit van 25, 65, 120 of 170 kilometer ontdekken ze (een deel van) de oude verdedigingslinie rondom Amsterdam, die werd aangelegd om de hoofdstad in tijden van oorlog te beschermen. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, hetgeen een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk zou maken. Een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft, dat inmiddels al vijfentwintig jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt.

Met de introductie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam neemt Le Champion de organisatie van het vroegere Rondje Stelling over van UWTC Uithoorn en RTC Hoofddorp, die het evenement sinds 2012 meerdere keren organiseerden. Het evenement krijgt hiermee een jaarlijks terugkerende plek op de kalender van Le Champion. Beide verenigingen blijven echter betrokken in de organisatie van het vernieuwde evenement.

Routes

De routes over 25, 65, 120 en 170 kilometer nemen deelnemers mee door het weidse en groene waterlandschap in en om Amsterdam. Over de liniedijken en langs forten, sluizen en vestingsteden. Maar ook moderne waterwerken zoals de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal zijn opgenomen in de route. De 25 en 65 kilometer zijn geschikte afstanden voor de genietende fietser. De fanatiekere fietser kan zich wagen aan de langere afstanden van 120 en 170 kilometer. Onderweg worden uitgebreide verzorgingsposten ingericht.

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit tientallen forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. De Stelling is erfgoed van wereldformaat en staat sinds 1996 op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

Landschap Noord-Holland

Landschap Noord-Holland is het officiële goede doel van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. Deze stichting zet zich in voor bescherming en behoud van natuur, waardevolle landschappen en cultuurhistorisch erfgoed in Noord-Holland. Bij inschrijving voor de Ronde van de Stelling van Amsterdam kunnen deelnemers een vrijwillige bijdrage doen aan Landschap Noord-Holland.

Inschrijven

Inschrijven voor de eerste editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam via www.rondevandestellingvanamsterdam.nl is mogelijk vanaf maandag 31 mei. Er geldt een limiet van 1.500 deelnemers. Let op: er is geen inschrijving mogelijk op zondag 22 augustus. (Foto: aangeleverd)