Fiets

Fiets van de zaak biedt fiscaal- en gezondheidsvoordeel

PARTNERBIJDRAGE

De benzineprijs is duur toch gaan veel zzp’ers met de auto naar hun opdracht of werklocatie. Het kan ook anders. De fiets van de zaak biedt vele voordelen. De fiets is in een paar jaar aftrekbaar van uw winst, u krijgt de btw bij aanschaf terug bij uw aangifte omzetbelasting, bewegen is goed voor lichaam en geest. En u komt meer ontspannen op uw werk én thuis.

ZZP-boekhouder kan slecht een nadeel vinden in de fiets van de zaak.

U moet 7 procent van de waarde van de fiets bij uw winst op te tellen. Uw afschrijving verzekering van fiets, het slot en de  kosten voor reparatie en onderhoud zijn vaak hoger.

Anno 2022 is het ook trendy om een elektrische fiets te kopen. Zelfs dertigers rijden hierop. Is de prijs van deze fiets boven de 2.401 euro excl. Btw dan heeft u ook nog recht op investeringsaftrek.

Praktijkvoorbeeld

De zzp’er, niets menselijk is ze vreemd, wil doorgaans weten wat een investering ze oplevert.

Stel u schaft voor € 1.500 euro exclusief btw een fiets aan. Dan betaalt u op die € 1.500 euro nog 315 euro aan btw. De totaalprijs is €1.815. U mag € 315 aan btw verrekenen met de te betalen omzetbelasting. Uw boekhouder zet € 1.500 euro – het bedrag excl.  op de balans. Dit bedrag is niet direct aftrekbaar, maar wel in vijf jaar.

Stel u betaalt zo’n 40 procent aan Inkomstenbelasting. Uw voordeel is dan 40 procent van  € 1.500. De fiets waarvoor u in de winkel nog €1.815 heeft betaald, kost u dan netto slechts € 900.

Elektrische fiets

Wilt u trendy zijn en bent u niet zo’n fietser of wilt u grotere afstanden afleggen zonder te veel inspanning. Dan is er ook een voordeel als  de fiets 2.401 euro excl btw kost.

Bij investeringen boven de 2.401 euro excl btw komt u ook in aanmerking voor Investeringaftrek – KIA en Milieuinvesteringaftrek -MIA-, weet boekhouder-zzp.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek begint in 2022 met een percentage van 28% als het investeringstotaal per jaar hoger is dan € 2.401, maar niet hoger is dan € 59.170.

Stel uw fiets kost toch minder dan 2.401 euro excl btw en u heeft bv een pc gekocht voor een bedrag dat hoger is dan 450 euro excl. Btw dan mag u deze ook meenemen voor de berekening van de investeringsaftrek. U kunt daar dan alsnog voor in aanmerking komen.

Alle investeringen boven de 450 euro excl mag u meetellen.