Feestelijke prijsuitreiking van Laan’s Legowedstrijd

Castricum – Zaterdagmiddag om 14.00 uur vond de prijsuitreiking van Laan’s Legowedstrijd plaats. Iedereen kreeg zoals beloofd een prijs van Lego. Marcel Steeman, ex-werknemer van Laan en bedenker van de Lego fietspaden, koos de winnaars en schreef een vlammend juryrapport. De wedstrijd, waarbij je een beroep van Lego moest uitbeelden in een schoenendoos, was door Rachel de Wit bedacht. Zij haakte hiermee in op het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil. De meer dan dertig inzendingen hebben een maand in de etalage geprijkt en zijn nu weer thuis.

De winnaars

De eerste prijs is voor Jonathan de Geest die het beroep avonturier en bioloog uitbeeldde. De tweede prijs is het beroep van DJ door Thijmen Roukema en de derde prijs is het beroep van bistrobroers door Joris en Tim Osendarp. De overige winnaars: Abbey Krom, Roan Borst, Faas Zomerdijk, Bram van Rees, Boas & Nora Essenburg, Timo Evertze, Merel Huitenga, Jolein Lindhout, Duuk van Rees, Travis Stek, Lily Stek, Quinten Kramer, Peppijn Kleef, Fleur Beentjes, Bram Graag, Floris & Marijn, Poppy, Kris Noordover, Hugo Kleef, Jasper de Loos, Fae Helder, Midas, Tygo Korver en Hilde.

Juryrapport

Marcel Steeman over de wedstrijd: ,,Het is fantastisch om te zien hoe iedereen zo ontzettend zijn best heeft gedaan en wat een explosie van fantasie, kleur en vrolijkheid deze wedstrijd heeft opgeleverd. In de Legowedstrijd explodeert de scheikunde-les, word je bijna opgegeten door een haai, koopt de kerstman een croissantje en heeft de ijscoman een ijsje als hoed. Er is gewerkt met gemengde technieken. Prachtige tekeningen, versierde schoenendozen als kleine versierde mini-wereldjes en Lego in allemaal soorten en maten. Er zijn duidelijk lievelingssets gesloopt en weer opgebouwd. De Lego van papa en mama is van zolder gehaald (Fabuland van Merel’s dierenopvang en natuurlijk de échte Ruimteschip-Lego van Luuk Huitenga moeten hier genoemd worden).

Ook in bouwtechniek is de creativiteit aanstekelijk. Maak maar eens een bal in Lego of kijk maar eens naar de verschillende koffieapparaten en smakelijke hamburgers. Iedereen heeft een eigen verhaal gemaakt en in de mini-wereldjes reis je van het strand, naar een overal, een schoolklas, feest, uitje in een bistro om uiteindelijk op de maan te belanden. Er gaat gek genoeg veel mis, maar gelukkig zijn er boevenvangers, strandwachten, brandweer en een speciale veel-ogige-monster-vanger…

Het is niet te doen om één winnaar aan te wijzen, dus gelukkig wint iedereen een prijsje en dat is dik verdiend. Toch springen er een paar miniwerelden uit. Door details, bouwtechniek en zeker ook door de grappige kleine verhaaltjes die de mini-figs beleven. Een paar hoogtepunten:

De brugklas biologie en scheikunde is echt heel grappig, het retro-ruimteschip kan zó in de Lego-film, de bistro ziet eruit alsof je direct aan tafel zou willen schuiven, de tenniswedstrijd is gewoon spannend en het feest is zó gezellig dat je de muziek bijna kunt horen! Toch is er één wereld die er nèt bovenuit steekt. Een vrolijke wereld vol avontuur, met een berg aan verhalen die direct uit een spannend boek is komen lopen. Superknap gebouwd en bomvol grappige details!

Op de foto:
Een groepje deelnemers aan de wedstrijd, links bedenkster Rachel de Wit en rechtsachter Hans Laan in de Boekproeverij. (Foto: aangeleverd)