Feestelijk ritje voor scheidende juffen De Brug

Akersloot – Het gebeurt wel meer dat er een leerkracht met pensioen gaat, maar twee tegelijk is toch wel bijzonder. Anita Pouw en Margot Heeremans zijn schoonzussen van elkaar en collega’s bij Kindcentrum De Brug. Ze besloten tegelijk met pensioen te gaan. Vorige week dinsdag werden zij door de leerlingen en collega’s uitbundig uitgezwaaid.

Door Henk de Reus

Eigenlijk zijn Anita (66) en Margot (62) pas in 2013 collega’s van elkaar geworden. Dit kwam door de fusie van de Johannesschool en de Jacobusschool. Anita werkte eerst op de Jacobusschool. Ze stapte 23 jaar geleden over naar de Johannessschool. Op Kindcentrum De Brug heeft zij de kleuters onder haar hoede. Margo had eerst een administratieve baan. Ze volgde de zijinstroom Pabo en trad in 2002 als leerkracht in dienst bij de Jacobusschool. Op De Brug staat zij voor de klas bij groep 5.

Collega Angelique Strijker: ,,Anita is een kleuterjuf in hart en nieren en stopt al haar liefde in de kleuters. Margot heeft veel muzikaliteit in de school gebracht. Ze zingt graag en speelt piano. Door corona is het voor beiden een raar jaar geweest. Sinds januari van dit jaar was het niet mogelijk om fysiek les te geven. De lessen werden daarom online gegeven. Anita stopt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en Margot vindt het na zoveel jaren voor de klas onderhand welletjes. Ze wilden het afscheid op dezelfde dag vieren.” Sinds enkele jaren zijn Margot en Anita naast collega’ s ook familie van elkaar geworden. Gijs, de partner van Margot is namelijk de broer van Anita.

Jammer

Lies en Maartje (beiden 6) vinden het jammer dat juf Anita weggaat. Lies vindt het een lieve juf en Maartje zegt dat ze goed kan voorlezen. Luuk en Femke (beiden 6) van groep 5 denken de muziek en het zingen van juf Margot te zullen missen. Samen met hun klasgenoten maakten ze als cadeau een kookboek met hun eigen gerechten, maar of dit ook de lievelingsgerechten van juf Margot zijn weten ze eigenlijk niet.

Afscheidstoer

Als Anita en Margot op school aankomen weten ze nog niet wat hen te wachten staat. Nadat ze een laatste kopje koffie met de collega’s hebben gedronken en hen een rozet is omgehangen, waardoor iedereen kan zien dat het er voor hen opzit, begeleiden enkele collega’s hen naar de uitgang. In de deuropening worden ze opgewacht door kinderen van groep 1 en 2. Bij het hek van de school klinkt een luid ‘Lang zullen ze leven’. Wouter Molenaar, een oud-collega die inmiddels pensionado is, zorgt voor de muzikale begeleiding. Hij is speciaal voor deze gelegenheid van stal gehaald. Inmiddels is een tractor met hierachter een versierde platte aanhanger bij de school gearriveerd. Anita en Margot nemen plaats op de platte wagen waarna een ererondje door het dorp wordt gereden. Op verschillende locaties worden ze toegezongen door leerlingen die langs de weg staan. Elke klas heeft een eigen afscheidsliedje gemaakt. Na afloop worden ze gebundeld als cadeau aan Anita en Margot aangeboden.

Vrije tijd

En de kersverse pensionado´s? Ze hebben genoten van het ererondje. Anita is longpatiënt en mocht het afgelopen half jaar vanwege corona niet voor de klas staan. ,,Ik heb de kinderen heel erg gemist. Het weerzien van de kleuters na zo’n lange tijd voelde als een warm bad. Ik heb nu wel meer tijd om op m’n kleinzoon te passen en ga als vrijwilligster zeker iets met kinderen doen.” Margot heeft ook van het afscheid genoten. Ze denkt dat haar vrije tijd zichzelf zal vullen. Ze heeft recent een camper aangeschaft en gaat hiermee eerst in Europa rondtoeren. (Foto’s: Henk de Reus)de Reus)