FC Uitgeest ‘verliest’ met 1-1

Zij van Zaanlandia waren er maar wat blij mee, met dat ene puntje. Die van ons in het groengeel trokken zure gezichten. Clichés waren waar: “er had meer in gezeten”, “we verzuimden om de 1-2 te maken” en het was vaak “net niet” in plaats van “net wel”.  Feit was dat na negentig minuten op het scorebord 1-1 oplichtte. Daarmee vergaten de gasten zichzelf te belonen in een wedstrijd waarin ze eigenlijk bij voortduring de bovenliggende partij waren.

Interimcoach Frits Walsmit kon niet beschikken over de geblesseerde Bob Out. Dat maakte de weg vrij voor de rentree van Joost de Jong die weer volledig beschikbaar lijkt te zijn voor de hoofdmacht. Een goede zaak want hij speelde vandaag een degelijke partij.

FC Uitgeest begon goed aan de wedstrijd. Al snel na het beginsignaal van de wat warrig leidende scheidsrechter Metsemakers  zocht  en vond het team het initiatief in de wedstrijd. Het leidde tot wat kleine kansen. Toch was het  vreemd genoeg Zaanlandia dat op voorsprong kwam.  Bij één van de spaarzame  aanvallen ging er ineens van alles fout aan de kant van FCU. Het gevolg? Spits Kok die zijn voet tegen de bal kon krijgen en daarmee doelman Sven Koning kansloos maakte. 1-0

Het was het sein voor FC Uitgeest om nog meer aan te dringen. Dat was zo eenvoudig nog niet. Een harde wind over de lengteas van het veld maakte zorgvuldige combinaties bijna onmogelijk. Bovendien moest de verdediging flink op zijn hoede blijven. Vooral aanvaller Kho zorgde in deze fase voor “code geel” bij de gastheren. In de 38e minuut bracht een hoekschop uitkomst voor FCU. De fraai aangesneden bal werd niet goed verwerkt door de verdediging van de Zaankanters. Het leder belandde voor de voeten van de mee gekomen verdediger Stan Vrouwe die niet aarzelde en de bal hoog in de touwen joeg. 1-1

Coach Frits Walsmit zal in de rust ongetwijfeld zijn spelers hebben voorgehouden dat er vandaag toch echt iets te halen viel. Het was te merken want de thee was nog niet op of FCU vloog uit de startblokken vandaan. Ondanks flinke wind tegen werd bij voortduring het doel van keeper  Bosma gezocht. De kansen kwamen maar steeds ging het allemaal “net niet” goed, stak er weer heel irritant een been tussen van een Zaanlandia-speler  of werd de kans gewoon gemist. Zelfs in de laatste minuut nog wist Bosma een fraai en hard ingeschoten bal van invaller Wouter uit den Boogaard met zijn grote teen te beroeren waardoor de bal net naast vloog. Kortom, winnen had gekund, misschien zelfs gemoeten maar het gebeurde niet. Florian Wolf, de nieuwe trainer met ingang van het volgende seizoen, zal op de tribune gemengde gevoelens hebben overgehouden aan zijn eerste wedstrijdkennismaking met zijn nieuwe team. Hij zal gezien hebben dat het qua strijdlust en passie wel goed zit, dat de verdediging staat, er kansen gecreëerd worden maar dat scoren FC Uitgeest niet altijd even makkelijk afgaat. Ook vandaag weer niet. Jammer want daarmee is de achterstand op de nieuwe koploper Assendelft opgelopen tot vijf punten. Toch zal het de komende weken nog ongemeen spannend blijven in klasse 2A. Tenminste als “we” er in slagen om wat zorgvuldiger met de kansen om te springen. (De Afvallende Bal, foto: Bouke Hoogstra)
FC Uitgeest: Koning, de Jong, Vrouwe, van den Helder, Tim uit den Boogaard, Olgers, de Wit (76e Wouter uit den Boogaard), Koedijk, Emiel Sinnige, Duijn (71e Kristel), Half.