FC Uitgeest boekt sensationele zege

De ontlading na afloop was groot. Spelers, staf en supporters vlogen elkaar in de armen. De high fives waren niet van de lucht. Terecht, want met 0-2 had de tot nu toe ongenaakbare koploper Velsen een flinke draai om de oren gekregen van FC Uitgeest. Dat na een week waarin ineens alles op zijn kop stond. Aan het begin van de week kwam namelijk het nieuws dat trainer Ron Bouman van het bestuur van de vereniging toestemming had gekregen om per direct aan de slag te gaan bij zijn nieuwe club VSV. Nobel, maar natuurlijk ook een gok met de confrontatie tegen Velsen aanstaande. Een snelle oplossing was niet voor handen en zo zat Frits Walsmit (coach van het eerste vrouwenteam) ineens op de bank. Gelukkig pakte het allemaal goed uit maar de opluchting was duidelijk zichtbaar.
Verstandig genoeg koos interim coach Walsmit voor de vertrouwde elf van de afgelopen weken zij het dat Ruud Koedijk van hem een basisplaats had gekregen. FC Uitgeest ging voortvarend van start. Al in de eerste minuten werd keeper van der Lugt danig op de proef gesteld. Zo had hij geluk dat achtereenvolgens Mike Olgers en Jordy Duijn het vizier niet op scherp hadden staan. Met vloeiend combinatiespel werd Velsen daarna min of meer overlopen door het bijzonder gretige FC Uitgeest dat in die fase in alle opzichten de betere ploeg was. FCU vergat echter zichzelf te belonen. Mogelijkheden genoeg maar vooralsnog geen goal. Pas in de 30e minuut dook Velsen via de levensgevaarlijke rechterspits Koning voor het eerst op voor het doel van keeper en naamgenoot Sven Koning  maar zonder resultaat. Sven ,19 jaar pas, maar ook vandaag weer een echte “King” in de goal. Zo was het bij rust nog steeds 0-0 waar de gasten eigenlijk op voorsprong hadden moeten staan.

Na rust stond er een ander Velsen op het veld. Vanaf het eerste fluitsignaal joeg de koploper nu FC Uitgeest op en creëerde zij de kansen. Vooral via de levensgevaarlijke spits Castricum kreeg de ploeg mogelijkheden om op voorsprong te komen. FCU hield echter manmoedig stand, bleef knokken voor iedere bal en kroop langzaam weer onder de druk vandaan. In de 63e minuut volgde eindelijk de beloning. Een fraaie pass van Mike Olgers belandde bij Ruud Koedijk die met een “fluwelen touch” keeper van der Lugt kansloos liet.0-1. Velsen reageerde getergd en zette alle middelen in om de gelijkmaker te forceren. Het leverde de ploeg een serie gele kaarten op maar ondanks hectische taferelen voor het doel van Sven Koning geen doelpunten. Diep in blessuretijd gooide spits Lester Half de wedstrijd definitief op slot. De mee naar voren getrokken keeper van der Lugt moest lijdzaam toezien hoe de spits vanaf dertig meter de bal in het lege doel plaatste. 0-2. Met de overwinning van FCU en de nederlaag van Velsen ligt de strijd om het kampioenschap in de tweede klasse A weer ineens helemaal open. FC Uitgeest lijkt in ieder geval het goede recept te hebben gevonden voor de komende weken. Basisingrediënt daarin is strijd en dat werd er vandaag geleverd door alle spelers. Het team verdient daarmee een groot compliment. Als nu het benutten van kansen ook nog beter gaat is FCU  een regelrechte kampioenskandidaat. Daarmee zou de sensatie compleet zijn. (De Afvallende Bal)
FC Uitgeest: FC Uitgeest: Koning, Out (66e Thomas Sinnige), van den Helder, Vrouwe, Uit den Boogaard, de Wit, Olgers, Emiel Sinnige (83e Smit), Koedijk, Duijn (80e Tonin), Half.