Fantasie, kleur en poëzie in het werk van Ed Vader

Bakkum – Ed Vader uit Alkmaar exposeert tot en met 5 december in restaurant De Oude Keuken aan de Oude Parklaan 117. Vader is zijn hele leven met beeld bezig geweest. Ruimtelijk zowel als plat.

Als technisch tekenaar voor vliegtuigen van defensie moest hij op de millimeter nauwkeurig werken. Heel precies werk was dat. Van die precisie probeerde hij na zijn pensionering los te komen. Hij ging zich toeleggen op onder meer beeldhouwen, keramiek en ook al jaren de abstracte schilderkunst, onder meer bij de abstractgroep van vereniging Perspectief in Castricum.

Hoewel zijn werk abstract is, ligt er altijd een idee of inspiratie achter. Kijkend naar de titels van zijn schilderijen zie je ‘Französische Suite’ van Bach, ‘Serenity’, ‘Stilte’, ‘Le bois d’Amour’ en ‘Muybridge’. Intrigerende titels die je tot nader beschouwen van het werk uitnodigen. Je zou kunnen zeggen dat hij op een subtiele manier, met vlak, kleur, beweging en diepte, een eigen poëtische werkelijkheid schept. Met het schilderij ‘Schoorldam’ won Vader een paar jaar geleden de Biënnale van Noord-Holland. Kijk op www.deoudekeuken.net voor openingstijden en overige informatie. (Foto: aangeleverd)