Familiebedrijven: De Graaf drie generaties in consumentenelektronica

Foto boven:
Jaap en Cor de Graaf voor de eerste winkel aan de Overtoom 25. (Foto: Werkgroep Oud-Castricum)

In onze serie over familiebedrijven gevestigd in onze gemeente, wederom een aflevering met drie generaties die ruim 91 jaar deel uitmaken van familieondernemingen. Ditmaal de familie De Graaf met een rijke historie tot aan de huidige winkel in de Torenstraat en Elektrotechniek op de Ruiterweg.

Uitdaging De Graaf ligt op groeiende Expert-koers

Castricum – Het begon eigenlijk allemaal op de Overtoom 25 in 1927 toen Jacobus Cornelis de Graaf (1909, Ome Jaap) een winkel begon aan het begin van het radiotijdperk en zijn broer Cornelis Jacobus (1914, Ome Cor) een paar jaar later bij hem kwam werken. Het assortiment bestond hoofdzakelijk uit muziekinstrumenten plus het installatiebedrijf. Vanaf 1930 werd het meer een winkel op elektronisch gebied.

Het filiaal kwam er in 1934 aan de Bakkummerstraat 91A in Bakkum, dat er tot 1970 gevestigd bleef. Ome Cor verplaatste intussen de winkel van de Overtoom naar de Schoolstraat en in 1952 naar nummer 34 in de Torenstraat. Dat werd in 1957 Torenstraat 54. Intussen was Aad de Graaf (1937) zich vanaf zijn vijftiende al in het installatiebedrijf aan het vermaken. Na het vertrek van Ome Cor ging de vennootschap over in een besloten vennootschap, met Aad de Graaf, zijn broer Jos en neef Nico de Graaf.

Van links naar rechts Aad de Graaf met zonen Eric (1965), Robert (1964) en Danny (1970). Rechts Jos, de broer van Aad.
(Foto: Werkgroep Oud-Castricum)

Door Aart Tóth

Vanaf die tijd ging het eigenlijk alleen maar bergopwaarts met uitbreiding van belendende panden in de Torenstraat en zelfs een filiaal in Wormerveer. Het was niet alleen meer ‘De Graaf elektrotechniek’ maar intussen ‘Expert de Graaf’ na aansluiting bij die inkoopcombinatie. ‘De Graaf elektrotechniek’ behoort daarbij, maar heeft meer een technische taak in het geheel met installatiewerk in de verbouw en nieuwbouw. Er volgden wat verbouwingen in de jaren 90 en opvolgend tot laatstelijk 2020 tijdens de coronalockdown. Eigenlijk wordt de verkoopruimte constant aangepast, naar de verandering in artikelen. Zo is er een prachtige show van inbouwkeukenapparatuur, met zelfs eigen monteurs voor de montage. Allemaal om bij de tijd te blijven qua technieken en de snelle ontwikkelingen in apparatuur. Totaal zo’n 45 medewerkers.

De etalage van de winkel aan de Torenstraat 34. (Foto: aangeleverd)

Vroeger

Jaap en Cor de Graaf startten dus in 1930 op de Overtoom 15 in Castricum, 1933 in de Bakkummerstraat 91A, de locatie die na een sluiting in 1960 weer een heropening meemaakte. Intussen was de winkel in de Torenstraat 34 op 8 mei 1952 geopend, waar men tijdens het WK-voetbal 1954 met meutes tegen de etalageruit gedrukt stond om de tv-beelden te bekijken. Een televisie was toen nog een uitzondering in een Castricumse huiskamer. De winkel aan de Torenstraat 34 ging per 27 september 1958 naar de Torenstraat 54. Een grote stap in 1968 toen De Graaf zich aansloot bij inkoopcombinatie Expert, hetgeen ook alweer 53 jaar geleden is.

Rond 1970 werd de winkel te klein en werd een voormalige kruidenier erbij getrokken en in 1980 de kapperszaak van Boddeke. De winkel aan de Torenstraat 34 werd weggedaan. Het betekende een ommekeer in het aanbod, met uitgebreide service en cursussen voor personeel, wat weer bijdroeg aan de service en kwaliteit richting consument. Intussen alweer 1980 wanneer het 50-jarig bestaan werd gevierd met een dagje uit met het gehele personeel. Robert de Graaf kwam in 1993 de directie versterken en in 1995 nam Eric de Graaf de Installateurstak van De Graaf voor zijn rekening, die intussen aan de Ruiterweg 36A gevestigd was en nog is. Danny werd verantwoordelijk voor de winkeltak en is dat nog steeds. Robert werd rond 1996 algemeen directeur, na een tijdje meelopen met vader Aad.

Een deel van het huidige winkelpersoneel met geheel links in de spotlight Danny de Graaf. (Foto: Aart Tóth)

Toekomst

Intussen geheel ingericht om de klant zoveel als mogelijk persoonlijk voor te lichten en van service te voorzien. Er zijn zelfs gezellige zitplekken om klanten rustig bij een gewenst bakje koffie te kunnen voorlichten. ,,Dat is verschrikkelijk belangrijk, persoonlijk contact met de klant en voorlichting geven. Dat is onze kracht bij de lokale klanten, maar intussen ook in de regio. Daarbij is het ook nog mogelijk via internet te bestellen”, volgens Danny de Graaf.

Tegen de verwachting in heeft COVID-19 met zijn beperkingen geen negatieve invloed gehad op de omzet. De telefoonlijn stond dagelijks roodgloeiend met vragen, maar ook zelfs bestellingen. In latere instantie was het mogelijk klanten op afspraak te helpen, hetgeen wel prettig bleek omdat er nooit sprake was van een piek waarbij klanten moesten wachten. ,,Wij zien de toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoet, zeker met de razendsnelle ontwikkelingen op witgoed- en bruingoedgebied. Deze ontwikkelingen zorgen er ook voor dat onze klanten ons ook altijd graag opzoeken voor advies en oplossingen. Bij ons is verkoop niet alleen iets afrekenen maar we proberen altijd een totaal oplossing te bieden.’’

De huidige leiding van familie De Graaf in vol ornaat: van links naar rechts Eric, Danny en Robert de Graaf. (Foto: Aart Tóth)

Onderscheidend in klantgerichtheid

,,Tenslotte gaat het erom dat uiteindelijk iedereen tevreden gebruik kan maken van zijn aankoop. Online is Expert ook enorm aan het groeien, maar het unieke is dat alle online aankopen lopen via de lokale Expert-winkel. Natuurlijk voor de snelheid directe leveringen via centrale magazijnen, maar altijd met een deur dichtbij om bij aan te kunnen kloppen. Ook onze eigen servicediensten komen langs voor een vakkundige installatie. Daarmee onderscheiden wij ons duidelijk van de grote ketens qua klantgerichtheid, mede door een eigen serviceteam dat apparatuur voor u aansluit en probleemoplossend werkt”, volgens Danny aanvullend.

Natuurlijk bent u als consument intussen nieuwsgierig geworden wat dan wel die kwaliteit en keuze is. Welnu, dat kunt u vinden op www.expert.nl/castricum, waarbij de site eigenlijk een verlengstuk is van de winkel. Even bellen kan ook naar 0251 651441. Mailen kan ook naar castricum@expert.nl. Met een groeiend aantal inwoners van de gemeente Castricum, intussen bijna 37.000, fijne zekerheid in de toekomst.