UPDATE: Spookprotest Extinction Rebellion vandaag alsnog gehouden

Castricum – De plaatselijke afdeling van burgerbeweging Extinction Rebellion heeft vandaag alsnog het spookprotest gehouden dat een week eerder nog verboden werd. Ruim honderd paar schoenen in plaats van mensen vroegen op het bordes van het gemeentehuis in Castricum aandacht voor de klimaatnoodtoestand en het verlies van biodiversiteit. Die vormen volgens de organisatie een existentiële bedreiging voor de mensheid.

Met de protestactie wil Extinction Rebellion aandacht vragen voor de klimaatcrisis. Onder de titel ‘Het is tijd voor een nieuw normaal’ wil Extinction Rebellion erop aandringen dat de gemeente Castricum ook bij de klimaatcrisis luistert naar de wetenschap, daar eerlijk over communiceert en doet wat nodig is, zoals dat nu ook bij de coronacrisis gebeurt. Bij de gemeente vreesde men vorige week dat het spookprotest zou leiden tot extra bezoekers op het Bakkerspleintje, waardoor de kans op verspreiding van het coronavirus toeneemt. Om dat risico niet te lopen, is op grond van de noodverordening besloten het spookprotest te verbieden.

Lucas Winnips noemde het besluit toen merkwaardig. Hij stelde: ,,Het recht op demonstreren is een grondrecht. Een soortgelijk protest in Den Haag kon op 17 april wel doorgaan. De klimaatcrisis is veel erger dan we van onze gemeente te horen krijgen. Klimaatneutraal in 2040, zoals Castricum wil, is veel te laat. Dat mensen daar aandacht voor vragen, komt de gemeente misschien niet goed uit. We gaan nadenken over hoe we nu verder gaan. We laten ons niet monddood maken.” Vandaag werd dus alsnog een spookprotest gehouden, maar niet op het Bakkerspleintje. In plaats daarvan stonden de schoenen bij het gemeentehuis. Door Extince Rebellion werd opgeroepen niet naar de schoenen te komen kijken. (Foto: Pete Linforth via Pixabay)