Extinction Rebellion roept de noodtoestand uit

Castricum – Vrijdag demonstreerden zo’n honderd mensen op het Bakkerspleintje. Ze riepen de noodtoestand uit over het klimaat uit en eisten het terugdraaien van de bezuinigingen op klimaat maatregelen in Castricum.

Door Ans Pelzer

Een van de jongste deelneemsters (zie foto) draagt de tekst ‘Creëer mijn toekomst nu’ op haar mondkapje, ze deelt mandarijnen uit aan de demonstranten. ,,Onze overheid, ook de gemeente, heeft een zorgplicht om ons te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ze zouden als leeuwen voor onze toekomst moeten vechten.” Diverse sprekers benadrukken de noodzaak om nu te handelen. Alle sprekers meldden zich grote zorgen te maken over de eigen toekomst en die van de (klein)kinderen.

‘Grote liefde voor de wereld waarin we leven’

Jivan van Beek (33) is een van de mensen van Extinction Rebellion (XR) in Castricum. Vooralsnog heeft ze tijdelijke huisvesting in het dorp. Want ja, de huizen hier… Ze is actief bij XR en een van de organisatoren van de manifestatie op het Bakkerspleintje. In het dagelijks leven werkt ze in de kinderopvang. Met deze manifestatie wil XR dat het lokaal bestuur de urgentie van de klimaatcrisis erkent en de noodtoestand daarover uitroept. De aangekondigde bezuinigen op het klimaat budget moeten teruggedraaid worden.

Jivan van Beek

Wat haar beweegt? ,,Als klein kind kon ik al boos worden over onrechtvaardigheid. De wereld waarin we leven is zo mooi en als we niet heel goed oppassen verdwijnt dat allemaal. Het gaat niet over een verre, verre toekomst. Mijn generatie krijgt er mee te maken. We zitten al middenin de opwarming van de aarde. We hebben nog ongeveer acht jaar om de ernstigste effecten in te dammen. Daar zijn alle wetenschappers het over eens.”

De Veluwe

,,Het is geen ver van mijn bed show. Recente rapporten laten zien dat de natuur op de bijvoorbeeld de Veluwe heel hard achteruitgaat. De Veluwe is het grootste natuurgebied in Nederland. De vogels, insecten en planten redden het daar niet meer. Hoe gaat het in de duinen?”

‘Wees eerlijk en doe wat!’

,,Bestuurders en politici: wees eerlijk over de klimaatcrisis en de gevolgen daarvan. Het is heel groot en gaat ons allemaal raken. Soms worden mensen daar machteloos van. We kunnen niet alleen maar blijven hopen op een toekomst we moeten wat doen. De grote vraag is in welke wereld willen we leven? We kunnen actief werken aan een toekomst. Iedereen kan daarvoor een steentje bijdragen. Al die steentjes bij elkaar zijn nog niet genoeg. Er zijn ook grote en ingrijpende maatregelen nodig van bedrijven en overheden.“

Korte termijn versus lange termijn

De klimaatcrisis overstijgt politieke voorkeuren: ,,Je wordt niet harder of minder hard getroffen als je rechts of links bent. De realiteit dat de wereld aan het instorten is, kan niemand ontkennen. De tweede realiteit is dat dit gevolgen heeft voor ons allemaal. Ja, ook struisvogelpolitiek bestaat. De derde realiteit is dat er overal mensen in actie komen. We kunnen allemaal bijdragen! We komen er niet uit met korte termijn denken. Sommige inheems volken kennen het zeven generatie denken. Elk besluit moet rekening houden met het welzijn en welvaren van de zevende generatie na ons. Ook hier moeten we rekening houden met huidige en toekomstige generaties. Als we op dezelfde voet doorgaan laten we een verwoeste en ledige aarde na. We moeten nu handelen.” (foto’s: aangeleverd)