Extinction Rebellion houdt sit-in om klimaatnoodtoestand af te dwingen

Castricum – Extinction Rebellion heeft gisteren vanaf 11.00 uur een vreedzame sit-in gehouden in het gemeentehuis. De rebellen eisen dat de gemeente de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept. Omdat de gemeente de eis niet inwilligde, is een aantal rebellen blijven zitten. Drie van hen zijn gearresteerd.

Volgens woordvoerder Lucas Winnips verkeert de wereld in een ongekende noodsituatie en laat de overheid ons en onze kinderen in de steek. ,,Als alle landen zich aan hun beloftes houden, wordt er slechts een CO2-reductie van 1% gerealiseerd in 2030. Om aan de doelstelling van het Parijs-akkoord te voldoen, is wereldwijd minimaal een reductie van 45% nodig. We eisen dat de gemeente Castricum niet een beetje, maar alles doet om een catastrofe af te wenden. En dat begint met de erkenning dat we in een noodtoestand zitten.” António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft overheden opgeroepen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Aan die oproep hebben wereldwijd al 1897 overheden, die samen 826 miljoen mensen vertegenwoordigen, gehoor gegeven. In Nederland is de gemeente Haarlem het dichtstbijzijnde voorbeeld.

Vreedzaam en coronaproof

Het vreedzame en coronaproof protest vond plaats in de centrale hal van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Op een spandoek stond de tekst “Roep de klimaatnoodtoestand uit’’, dezelfde oproep deed Extinction Rebellion vorig jaar ook al in een petitie, die door ruim driehonderd Castricummers ondertekend. ,,De gemeente Castricum heeft daar nooit op gereageerd. De ernst van deze crisis mag niet langer ontkend of genegeerd worden. Ook de gemeente Castricum moet voldoen aan de wettelijke zorgplicht om het leven van zijn burgers te beschermen. De tijd dringt”, zegt Winnips. De drie rebellen lieten zich zonder verzet aanhouden en zijn dezelfde dag weer vrijgelaten. De gemeente Castricum heeft de actievoerders een gesprek aangeboden. Winnips: ,,Dat waarderen we uiteraard. Onze oproep kan voor het college echter niet als een verrassing komen. We zullen het aanbod in beraad nemen.’’

Lenterebellie

Extinction Rebellion is een burgerbeweging die met vreedzame, creatieve en soms ontregelende acties de overheid wil dwingen in te grijpen in de klimaat- en ecologische crisis. De groep eist dat de overheid eerlijk is over de klimaatcrisis. Men wil dat men doet wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en broeikasgassen terug te brengen naar netto nul in 2025. Een burgerberaad moet gaan bepalen hoe dat gaat gebeuren. Van maart tot en met april vindt de zogenaamde lenterebellie plaats, waarin de ruim veertig lokale groepen van Extinction Rebellion Nederland actievoeren. (Foto’s: aangeleverd)