Extinction Rebellion Castricum wil Black Friday afschaffen

Castricum/Alkmaar – Extinction Rebellion Castricum organiseert samen met de lokale groep van die organisatie in Alkmaar tijdens Black Friday een vreedzame protestactie in de Langestraat. Op 27 november vanaf 14.00 uur zal Extinction Rebellion demonstreren om mensen bewust maken van de enorme negatieve impact die de mode-industrie heeft op ons klimaat en de leefomgeving.

Black Friday is volgens Extinction Rebellion de ultieme viering van het massaconsumentisme. Woordvoerder Lucas Winnips: ,,Het is een dag waarop bedrijven enorme, onweerstaanbare kortingen aanbieden aan consumenten. De consumenten worden verleid om dingen te kopen die ze niet nodig hebben. De productie van de grondstoffen heeft een hoge prijs, zowel voor arbeiders in de industrie als voor onze leefomgeving. De grenzen van wat de planeet aankan, zijn bereikt of overschreden. We verdienen allemaal meer dan 70% korting – we verdienen een toekomst. We verdienen het om te leven.’’

De actie in Alkmaar staat niet op zichzelf. Overal in het land vinden vrijdag acties plaats. In Alkmaar zullen rebellen vanaf 14.00 uur door de Langestraat paraderen met vlaggen, spandoeken, kostuums en accessoires. De acties richten zich uitsluitend op de grote internationale ketens, niet op de lokale ondernemers. ,,De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën op aarde en nu al verantwoordelijk voor tien procent van de mondiale CO2-uitstoot. Dat komt voor een groot deel door hyperconsumptie, waarvan Black Friday het meest lelijke voorbeeld is”, aldus Winnips. Hij vervolgt: ,,Voor dit zogenaamde feest betalen mensen elders een hoge prijs. Ecosystemen worden verwoest. Om nog maar te zwijgen over dwangarbeid en andere mensenrechtenschendingen waar de mode-industrie van overloopt. Onze boodschap is duidelijk: dit moet de laatste Black Friday ooit worden.”

Geweldloos maar ontregelend

Extinction Rebellion wil door middel van geweldloze, creatieve en disruptieve acties de overheid bewegen om in te grijpen in de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion heeft drie eisen aan de overheid. De eerste eis is dat de overheid eerlijk is over de klimaatcrisis en de ecologische crisis. De tweede eis is dat de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul gaat in 2025, zodat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft. De derde eis is dat burgers mogen beslissen over een rechtvaardige transitie via een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Op de foto:
Extinction Rebellion tijdens een actie in de PC Hoofstraat in Amsterdam. Foto: Romy Fernandez / Romyclick.com