Extinction Rebellion Castricum lanceert burgerinitiatief klimaatnoodtoestand

Castricum – Extinction Rebellion Castricum heeft een burgerinitiatief gelanceerd voor het uitroepen van de klimaat- en ecologische noodtoestand in Castricum. De opwarming van de aarde dreigt snel een gevaarlijke grens te overschrijden. De overheid moet de ernst van de situatie erkennen, zodat een begin gemaakt kan worden met een grootschalige aanpak. Inwoners van Castricum kunnen met behulp van een burgerinitiatief een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad plaatsen.

Overstromingen in Duitsland, België en Nederland, miljoenen hectaren bos in Siberië in vlammen opgegaan, voor het eerst regen op de top van de Groenlandse ijskap en in Madagaskar een hongersnood ‘van Bijbelse proporties’, veroorzaakt door de klimaatcrisis. ,,Nu onmiddellijk en grootschalig ingrijpen is nodig. Dat begint met het erkennen dat we in een klimaat- en ecologische noodtoestand zitten”, zegt Lucas Winnips, woordvoerder van XR Castricum.

Klimaatburgemeester

Op 1 mei 2021 bezetten rebellen van Extinction Rebellion Castricum op vreedzame wijze het gemeentehuis (foto) om de gemeente de klimaatnoodtoestand te laten uitroepen. Daarbij werden uiteindelijk drie arrestaties verricht. Op 14 mei organiseerde XR een grote demonstratie voor het uitroepen van de klimaat en ecologische noodtoestand en het terugdraaien van de bezuinigingen op klimaat. Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad hebben zich hier al voor uitgesproken. Ook klimaatburgemeester Frank Drost ondersteunt het burgerinitiatief: ,,Klimaatverandering gaat ons allemaal aan omdat het tal van andere thema’s raakt , zoals vrede en veiligheid, gezondheid, voedselzekerheid en biodiversiteit”, zegt hij daarover. Het burgerinitiatief is hier te ondertekenen. (Foto: aangeleverd)