Extinction Rebellion: ‘Bezuinigingen op klimaat terugdraaien’

Castricum – Op vrijdag 14 mei om 10.30 uur houdt Extinction Rebellion Castricum een demonstratie voor het klimaat. De groep wil dat de gemeente de klimaat- en ecologische noodtoestand afkondigt en de bezuinigingen op klimaat terugdraait. De demonstratie begint op het Bakkerspleintje. Vanaf daar gaan de demonstranten te voet over de Dorpsstraat naar het gemeentehuis. Deelnemers wordt gevraagd een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te bewaren.

De doelen van het Parijs-akkoord om de opwarming te beperken, dreigen volgens Extinction Rebellion door inactiviteit van overheden uit het zicht te raken. Grote delen van de aarde zullen daardoor onleefbaar worden omdat het daar te heet wordt en laaggelegen gebieden zullen overstromen. Daardoor zullen enorm grote aantallen mensen op drift raken. Ook de voedselzekerheid wereldwijd komt in het gedrang, eveneens met verstrekkende gevolgen. ,,Vooralsnog weigert de gemeente Castricum te erkennen dat we met een crisissituatie te maken hebben. Tot overmaat van ramp heeft de gemeenteraad nu besloten om de bescheiden financiën voor energietransitie uit de begroting te schrappen. Onze overheid, ook de gemeente Castricum, heeft een zorgplicht om ons te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ze zouden als leeuwen voor onze toekomst moeten vechten. Maar dit is een dikke middelvinger naar alle kinderen in Castricum”, zegt Iet van Hoof van Extinction Rebellion Castricum.

Vreedzaam en coronaproof

Extinction Rebellion Castricum voert al langer actie om te zorgen dat de gemeente de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept en maatregelen neemt. Zo werd op 5 maart een sit-in gehouden in het gemeentehuis. De protesten van Extinction Rebellion zijn altijd vreedzaam en coronaproof. De demonstratie op 14 mei is speciaal bedoeld voor een breed publiek. ,,We nodigen iedereen die zich zorgen maakt over het gebrek aan daadkracht van onze overheid uit om mee te lopen. Het maakt niet uit of je politiek links of rechts bent, dit gaat ons allemaal aan”, zegt Hans van der Vecht van Extinction Rebellion Castricum. ,,We zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht, om hen niet op te zadelen met een klimaatrekening. Die is te vermijden is als wij nu handelen! Vele landen zijn veel verder dan Nederland met hun energietransitie, dus wij zijn beslist niet het braafste jongetje van de klas.”

Netto nul in 2025

Naast de eis dat de gemeente eerlijk is over de risico’s van klimaatverandering, wil Extinction Rebellion Castricum dat de gemeente doet wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen. De uitstoot van broeikasgassen moet naar netto nul in 2025 (nu is dat gesteld op 2050). Een burgerberaad moet bepalen hoe we dat moeten bereiken. (Foto: Hans van der Vecht)

Aanmelden

Vanwege de coronamaatregelen vraagt Extinction Rebellion de deelnemers zich aan te melden via het Facebookevenement of door een mailtje naar XRCastricum@gmail.com te sturen.