Extinction Rebellion bezet gemeentehuis Castricum

Castricum – Vanochtend om 11.30 uur zijn vijf rebellen van Extinction Rebellion (XR) het gemeentehuis van Castricum binnengelopen om te demonstreren. Ze eisen van de gemeente dat men de klimaatnoodtoestand uitroept en een eerlijk verhaal aan de burgers vertelt. Men stelt: ,,De klimaatnoodtoestand is hier. Dat ontkennen maakt het onmogelijk om de eerste stap te zetten op weg naar een noodzakelijke verandering in hoe we met onze leefomgeving omgaan.‘’ Een aantal mensen in het gemeentehuis heeft laten weten niet te vertrekken totdat de gemeente aan de eis voldoet.

Woordvoerder Jiska Bours verklaart: ,,Ik doe mee omdat ik zie hoe het systeem te langzaam in actie komt en hoe tegelijkertijd de natuur- en klimaatcrisis snel groter en groter wordt. Daar heb ik letterlijk dagelijks buikpijn van, net als zoveel mensen. We doen wat we kunnen, maar voelen ons soms wanhopig zonder de hulp van diegenen die snel grote stappen kunnen zetten. Gemeenten en bedrijven hebben die kracht en de macht om de noodzakelijke verandering in gang te zetten. Laat ze die verantwoordelijkheid dan ook nemen. We voeren al langer actie, maar de gemeente wil niet luisteren. Terwijl we bijna geen tijd meer hebben om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen.‘’

Andere gemeenten kwamen al in actie

Meerdere gemeenten in Nederland, zoals Den Haag, Amsterdam en Haarlem, zijn Castricum voorgegaan. XR noemt het ‘gek’ dat juist Castricum, een gemeente aan de kust met veel agrarische activiteit en een groot natuurgebied, achterblijft. Eerder dit jaar verzamelde XR honderden handtekeningen voor een burgerinitiatief om de gemeenteraad de klimaat en ecologische noodtoestand te laten uitroepen. ,,De gemeenteraad wilde dit niet, maar gaf buiten de vergadering aan de media wel aan dat er wel degelijk sprake is van een klimaatcrisis. Een vreemde gang van zaken. Wij eisen dat de gemeente Castricum gewoon eerlijk is over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Mensen moeten bewust gemaakt worden van de noodzaak voor grootschalige verandering. Juist politici hebben daar een leidende rol in‘’, aldus Jiska Bours.