Expositie ToonKunst in Geesterhage

Castricum – Tijdens de Week van de Ontmoeting in oktober is een project gestart onder de noemer ToonKunst. Het betreft een samenwerking tussen Toonbeeld Geesterhage, Welzijn Castricum, Bibliotheek Kennemerwaard en Stichting Nieuw Geesterhage. Dit project is bedoeld om mensen met interesse voor kunst met elkaar in contact te brengen. Kunst als een vorm van verbinding om eenzaamheid te voorkomen.

Onder leiding van docente Afke Spaargaren is de groep begonnen aan een, voor de meeste van hen, nieuwe uitdaging; het gebruik van Neocolor II krijt, dat in water oplosbaar is. De deelnemers keken naar compositie met motiefzoeker, vorm, tussenvorm, kleur en de mogelijkheden van het werken met het krijt, zoals glaceren. Door de coronamaatregelen kon de groep niet echt fysiek bij elkaar komen, maar door middel van een groepsapp was er toch regelmatig contact. Ook waren de deelnemers in staat om via deze app hun gemaakte kunstwerken onderling te delen. Naarmate de weken vorderden werd men steeds enthousiaster en werden de prachtigste aquarellen/tekeningen gemaakt.

Rode draad was het namaken van een schilderij van Ambrosius Bosschaert de Oude uit 1621. Ieder maakte een paar bloemen en in tweetallen is gewerkt aan de achtergrond. Ook hebben twee deelneemsters samen een aantal zaterdagen gewerkt aan de achtergrond van het gemeenschappelijke schilderij van 0,75 x 1.15 meter. De bloemen werden als collage aan het schilderij toegevoegd. Op woensdag 16 december zal burgemeester Toon Mans de tentoonstelling, met als hoogtepunt het bloemenkunstwerk, openen. Vanaf 14.00 uur die middag tot maart 2021 is er gelegenheid een kijkje te komen nemen in cultureel centrum Geesterhage aan de Geesterduinweg 3 te Castricum. (Foto: aangeleverd)