Expositie Teska Seligmann in restaurant De Oude Keuken

Bakkum – Tot begin augustus exposeert Teska Seligmann olieverfschilderijen in restaurant De Oude Keuken aan de Oude Parklaan 117 in Bakkum. Seligmann (Arnhem, 1956) woont in Castricum en heeft daar ook haar atelier.

De schilderijen van Teska Seligmann zijn abstract. Ze vertelt: ,,Het fijne van abstract werk is dat de toeschouwer zelf kan bepalen wat hij ziet in een schilderij. Weliswaar geef ik in mijn titels een aanduiding waar iets wat mij betreft over gaat, maar die richting hoeft niet gevolgd te worden. Een schilderij kan op verschillende mensen een totaal andere uitwerking hebben.’’ Teska is abstract expressionist. Dat wil zeggen: het proces van het schilderen is haar avontuur, het schilderij is het resultaat. Textuur, beweging, kleur, diepte, contrast, zijn elementen om mee te spelen.

Op deze expositie hangen een paar grote doeken op wanden die daartoe uitnodigen. Drie daarvan komen uit de serie ‘getijdestroom’. De inspiratie hiervoor komt uit de waddenzeiltochten die Teska regelmatig maakt. Ze gaan over de oneindige ruimte, de verstilling, het krachtenspel tussen water, aarde en maan. Verder is er een lange wand, waar tijdens het inrichten van de expositie een serie wat kleinere doeken bleek te passen. Ieder opgehangen doek vraagt zowel om eigen ruimte als om gezelschap van een doek dat in gesprek kan gaan met het doek dat reeds hangt. Zo ontstaat ter plekke een expositie in een proces dat bijna vergelijkbaar is met het schilderen zelf: steeds vraag je je af: ,,Wat is hier nog nodig?’’

De expositie is te bezichtigen tot 7 augustus tijdens de openingsuren van De Oude Keuken. De feestelijke opening is op 11 juni om 16.00 uur.