Expositie Doggerland in Huis van Hilde: ooit was er land waar nu de Noordzee is

Foto boven:
Conservatoren aan het werk met de inrichting van de tentoonstelling. (Foto: Ans Pelzer)

Castricum – Stel je eens voor: vanaf het Castricumse strand kijkend naar de zee. Daar was ooit land. Al in 1913 concludeerde een Britse geoloog dat er waarschijnlijk een prehistorisch en bewoond landschap onder de Noordzee ligt. Inmiddels weten we dat dit ‘Doggerland’ een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Europa is. Anders dan het legendarische Atlantis, waarvoor nooit bewijzen zijn gevonden. Die zijn er wel voor het bestaan van Doggerland. Dat bestaat feitelijk nog en ligt diep begraven onder de Noordzee.

Door Ans Pelzer

Het gezicht van de tentoonstelling is Krijn. Hoe Krijn eruitzag is gereconstrueerd aan de hand van vondsten – de eerste Neanderthaler van Nederland. Naast Krijn hebben in Doggerland ook exotische dieren geleefd. Grote rendieren, wolharige neushoorns, mammoeten en sabeltandtijgers of sabeltandkatten. Zo’n reconstructie van een sabeltandkat is te zien in de tentoonstelling in Huis van Hilde.

Vondsten

Resten van dieren, mensen en werktuigen van Doggerland zijn soms op het strand te vinden. Of op schelpenpaden die opgespoten zijn met zeezand. Recent deed een vijfjarig meisje op Texel nog een belangrijke vondst. In het Huis van Hilde is er tot en met de herfstvakantie een vondstenspreekuur op de eerste woensdag van de maand (14.00 uur).

Links voor: een reconstructie van de sabeltandkat zoals te zien bij de tentoonstelling. (Foto: Ans Pelzer)

Precisiewerkje

De tentoonstelling is samengesteld door het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) en reist door het hele land. Het is steeds weer een precisiewerkje om de tentoonstelling op te zetten. Zeer aandachtig werken de conservatoren prof. Amkreutz en H. Krudop van het Rijksmuseum van Oudheden om de vondsten goed neer te zetten. Naast al deze archeologische vondsten laat Doggerland zien bijvoorbeeld klimaatverandering van alle tijden is. Met een groot verschil: de opwarming zoals we die nu kennen is geen natuurlijk verschijnsel. Het gaat sneller dan ooit en is grotendeels veroorzaakt door de mens.

Tijdreis

Een bezoek aan de tentoonstelling is een tijdreis van wel een miljoen jaar naar een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Tijdens de meivakantie worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo is er theater en een speurtocht. De tentoonstelling Doggerland is tot de herfstvakantie te bekijken bij Huis van Hilde, Westerplein 6 in Castricum. Alle dagen (behalve maandag) geopend tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Na 29 mei ook in vakanties, feestdagen en op maandag open.