Examenexpositie Bonhoeffercollege bij SOPIT

Nog voordat de landelijke examens van start zijn gegaan hebben de leerlingen van HAVO5 en VWO6 met het vak Art & Design van het Bonhoeffercollege vorige week het praktijkexamen afgerond. Hun meesterstukken zijn gereed voor de eindbeoordeling, én voor de tentoonstelling op 10 en 12 mei a.s. in Grafisch Atelier en Galerie SOPIT. De galerie zal voor het achtste jaar haar deuren openen voor het aanstormend beeldend talent van de school, waaronder een flink aantal leerlingen dat na het eindexamen aan een kunstvakopleiding gaat beginnen.

Vanaf januari werkten de leerlingen in de lessen Art & Design aan hun examenwerkstuk waarbij ze mochten kiezen voor een 2D-, 3D- of zelfs 4D-werkstuk. Het vak Art & Design omvat de vakken Tekenen en Handvaardigheid in de breedste zin, waarbij naast de kunstzinnige kant ook kan worden gekozen voor de TechnologyLab- of design-kant van de beeldende vakken. Dit houdt in dat leerlingen zich ook kunnen verdiepen in op actuele wetenschap en technologie georiënteerde kunst, en hun meesterstuk in samenwerking met bèta- en techniekvakken mogen maken. ,,Door dit verbrede kunstvak aan te bieden trekken we een bredere en grotere groep geïnteresseerde leerlingen aan,’’ vertelt docente Silvia Winder. ,,Deze insteek vergroot de beroepsmogelijkheden van de kunstzinnige leerlingen van onze school.’’

Docente Ilona Mes: ,,Het is heel leuk om het beeldend proces bij de leerlingen te volgen en de werken te zien ontstaan, zeker nu er ook designwerken en klei-animaties mogen worden ontworpen en uitgevoerd. In de tentoonstelling komt bij iedere leerling zo’n 5 à 6 jaar middelbaar beeldend kunstonderwijs samen en wordt goed zichtbaar hoeveel de leerlingen hebben geleerd. Er is veel talent in deze lichting en voor velen zal het hun eerste tentoonstelling op een professioneel podium zijn, maar zeker niet hun laatste.’’

De leerlingen kozen voor hun examenwerkstuk uit zeven onderwerpen die centraal landelijk worden bepaald. Favoriet waren de thema’s ‘Fantastische … (beesten, gedachten, mensen et cetera) en waar ze te vinden’, het thema ‘Pay no attention to that man behind the curtain’, en ook ‘het ontwerpen van een speelplek voor de homo ludens.’ De overige thema’s waren ‘Facelift voor vergane puberglorie’ en een tekstfragment uit: ‘koerikoeloem van Tjitske Jansen’ over de ideale tuin van Monet.

De komende weken zal er door deze leerlingen uiteraard nog hard gewerkt moeten worden voor het Kunstgeschiedenis-examen en zullen de laatste voorbereidingen voor de feestelijke opening van de examenexpositie worden getroffen. Iedereen is van harte welkom om te komen proosten op het geslaagde eindresultaat tijdens de opening van de expositie.

De werken zijn te bewonderen bij Grafisch Atelier en Galerie SOPIT aan de Anna Paulownastraat 22 in Castricum. Op vrijdag 10 mei is de opening om 17.00 uur. Tevens zijn de werken nog op zondag 12 mei tussen 14.00 en 17.00 uur te bewonderen. (Foto’s: aangeleverd)