Even terug uit Thailand

Thailandgek. Zo kun je de uit Uitgeest afkomstige Gerbrand Castricum zeker noemen. Zo’n zeven maanden per jaar woont hij in Thailand. Hij is nu even in Nederland om zijn twee dochters en vier kleinkinderen te zien en een Thaise tuin aan te leggen bij een vriendin in Limmen maar hoopt eind augustus zijn geliefde land weer op te zoeken.

Gerbrand heeft veertig jaar bij de post gewerkt maar is sinds negen jaar met de VUT. Zestien jaar geleden ging hij voor het eerst drie weken op vakantie naar Thailand en raakte meteen verzot op dat land. ,,Ik woon daar in Jomtien, een zeer bekende badplaats op ongeveer twee uur rijden van Bangkok’’, vertelt Gerbrand. ,,Maar als het maar even kan ben ik daar weg, mij te druk. Ik trek er dan op uit, de bergen in of ik maak een jungletocht, maar ook de vele nationale natuurparken zijn zeker een bezoek waard. En dan heb je natuurlijk ook nog de prachtige tropische eilandjes, nee vervelen doe ik me daar nooit.’’

Sinds drie jaar heeft Gerbrand een vriendin in Thailand. ,,Zij woont op de grens van Myanmar, een prachtig gebied hoog in de bergen, en als het even kan ben ik daar dan ook. Heerlijk terug in de tijd, mobieltjes hebben meestal geen bereik, ze hebben geen tv, geen krant of internet. Je ziet daar dan ook geen farangen (buitenlanders), daar zijn blanken nog een bezienswaardigheid. Bijna dagelijks trek ik er daar gewapend met mijn camera op uit, altijd op zoek naar mooie plaatjes. Ik ben een vogelaar en ik weet een paar plekjes waar ik soms uren kan zitten. Het is altijd weer kicken als ik zo’n mooie vaak fel gekleurde vogel voor m’n lens krijg. Het contrast is dan ook heel erg groot als ik weer terug ga naar het drukke toeristische Jomtien.’’

Muziek en goed doel

Maar ook in Jomtien heeft Gerbrand genoeg te doen. Zo’n drie jaar geleden heeft hij een DVD opgenomen met drie nummers. Gerbrand: ,,De videoclips die er op staan zijn in Thailand opgenomen. Eigenlijk ben ik best wel een beetje trots op dit product, ze zijn op YouTube al zo’n 15.000 keer bekeken.’’ Voor de nieuwsgierigen: gewoon Gerbrand Thailand in tikken en je ziet diverse uitvoeringen van de DVD. Gerbrand: ,,De nummers gaan over de duizenden meisjes die in de toeristenplaatsen in diverse soorten uitgaansgelegenheden werken, soms vrijwillig maar ook vaak gedwongen door hun familie. En hun verdiende geld wordt dan naar die familie opgestuurd. De meeste meisjes hebben zelf al een kind en deze worden dus vaak door familie opgevoed. Het is heel normaal dat zo’n meisje haar kind maar een paar dagen per jaar ziet. Ook komen heel veel kinderen in een soort opvanghuis terecht, hier zitten weeskinderen, minder bedeelde kinderen maar ook gewoon kinderen die daar zonder dat bekend is wie de familie is gedumpt zijn.’’

Een van deze opvanghuizen (Shelter Center in Pattaya) wordt door buitenlanders. beheerd, vertelt Gerbrand. ,,Ik heb zelf het initiatief genomen om bevriende artiesten die in Thailand regelmatig optreden te vragen of ze hun bekendste nummer met clip af willen staan voor een verzamel-cd waarvan de opbrengsten naar dit kindertehuis gaan. Ze vonden het een geweldig idee en gaven zonder uitzondering hun toestemming. En als ik terug kom in april zal ik een aantal CD’s mee nemen en kijken of er ook hier belangstelling voor is.’’