Europees Kampioenschap Sharpie op Uitgeestermeer

Nog maar een paar dagen totdat het 54ste Europees Kampioenschap Sharpie losbarst op het Alkmaardermeer. Vanaf 30 juli tot en 4 augustus zal er in tien races worden bepaald wie zich gedurende een jaar Europees Kampioen mag noemen in deze oud-Olympische klasse.
Voorzitter van de Sharpieklasse Daan Versteeg: ,,Er worden circa 45 schepen verwacht uit Nederland, Duitsland, Engeland, Portugal en Spanje. Samen met Alkmaarse Roei- en Zeilvereniging en restaurant De Roef is een compact Sharpiedorp gecreëerd voor moederschepen, tenten, caravans en campers in Akersloot met een afwisselend sociaal programma voor zowel de zeilers als de meer dan tweehonderd meereizende familieleden, supporters en oud-Sharpiezeilers. De wedstrijdleiding ligt in handen van het zeer ervaren Comité Alkmaardermeer, onder de bezielende leiding van Frouk Segaar.”
Nederlandse deelnemers zijn torenhoog favoriet, met bovenaan regerend Europees Kampioen Jan-Pieter Braam die een maand geleden op de Noordzee de Engelse titel heeft veroverd en heeft aangetoond dat het met de vorm wel snor zit. Patrick van Raalte heeft in mei na jarenlang proberen zijn eerste Nederlandse titel gepakt en zal er op gebrand zijn de goede lijn door te trekken in Alkmaar. Kersvers Duits kampioen en vijfvoudig Europees kampioen Tom Weller staat ook hoog in de rij met favorieten. Vanuit Engeland wordt felle tegenstand verwacht van Chris Gibbs, die al vier Europese titels in Engeland wist te veroveren en heeft aangegeven gebrand te zijn op zijn eerste titel op het continent. Portugees kampioen Nelson Machado heeft een nieuwe Sharpie gebouwd voor dit kampioenschap en is daarmee een ‘dark-horse’ voor de eindoverwinning.
Zondag 30 juli vindt de officiële opening van het EK plaats om 17.00 uur op de jachthaven ARZV in Akersloot. Hierbij zal de Zaanse wethouder Leny Vissers-Koopman, tevens bestuurslid van het RAUM, samen met de voorzitter van de Nederlandse Sharpieklasse en de afgevaardigden van de verschillende landen, de opening verrichten. Op 4 augustus zal wethouder Rob Schijf van de gemeente Castricum bij de slotceremonie aanwezig zijn en mede de prijzen uitreiken aan de Europees Kampioen Sharpie-klasse.