Esther Apituley & Scapino Ballet: De Sprong van Nijinsky

Castricum – Op donderdag 16 maart is in Theater Koningsduyn het dansant theaterconcert De Sprong van Nijinksy te zien, gebaseerd op het leven de legendarisch Oekraïense danser Vaslav Nijinksy. Scapino balletdanser Mischa van Leeuwen danst de hoofdrol in deze multidisciplinaire voorstelling, onder leiding van altvioliste Esther Apituley.

Apituley: ,,We vormen de Nijinksy-jaren van de 20ste eeuw, met het muzikale uitgangspunt Le Sacre du Printemps van Stravinsky, met dans en muziek om naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en popritmes van componist Chiel Meijering.’’ In de voorstelling zien we de virtuoze danser Nijinksy die op jonge leeftijd schizofreen wordt en niet meer in het openbaar wil dansen. Vaslav trekt zich terug en leeft in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer, want zijn lichaam is het enige in het leven dat hem houvast geeft. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te dansen, voor publiek.

Deze multidisciplinaire voorstelling De Sprong van Nijinsky is niet alleen een voorstelling over een danser met een ongekend talent, maar ook een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid. De cast bestaat uit een indrukwekkende groep multitalenten; Mischa van Leeuwen (danser Scapino Ballet); Victor Lange (acteur, muzikant, speelde in Beethoven Lost in Silence); Gary “Duimelot” Gravenbeek (danser, vocalist, acteur); Paul Medeiros (eerste violist) en artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel). Deze try-out-voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn via www.geesterhage.nl te bestellen. (Foto: aangeleverd)