Enthousiaste bakkers strijden voor felbegeerd Meesterbakker-schort

Castricum – Twee vrijwilligers van De Boogaert waren op een middag met enkele bewoners aan het breien toen het over de uitzending van ‘Heel Holland bakt’ van een dag eerder ging. Hieruit ontstond het idee om in het zorgcentrum een soortgelijke wedstrijd te organiseren met de naam ‘Heel De Boogaert bakt’. Bewoners, vrijwilligers en personeelsleden deden mee. Woensdag was de prijsuitreiking.

Door Henk de Reus

De vakjury is samengesteld uit vier bewoners van de verschillende afdelingen van het zorgcentrum. Zij hebben als taak om uit tien aangeleverde taarten de beste te kiezen. De winnaar krijgt eeuwige roem en een Meesterbakker-schort van ‘Heel Holland bakt’ van Omroep Max. Als de taarten rond 15.30 uur voor de juryleden op tafel worden gezet start de beoordeling. Er wordt gelet op de bite, smaak, afwerking en structuur.

Bij het proeven van een stuk van de vierde taart zegt een van de juryleden er spijt van te hebben dat hij tussen de middag nog getafeld heeft. Aan de hand van de hierboven genoemde criteria noteren de juryleden hun beoordeling op een A4’tje. Intussen wachten de deelnemers en de bewoners met spanning af wie er straks als ‘Meesterbakker’ uit de bus komt. Als de juryleden klaar zijn en hun scores hebben ingeleverd kan het uitbuiken voor hen beginnen.

Hetty van Wandelen met de winnende taart. (Foto: Henk de Reus)

Namens ‘Huiskamer Lavendel’ mag mevrouw Hetty van Wandelen (94) het fel begeerde Meesterbakker-schort van ‘Heel Holland bakt’ in ontvangst nemen. Ze wordt in haar rolstoel naar de jurytafel gereden, neemt de felicitaties in ontvangst en krijgt het schort omgehangen. Op de vraag of het moeilijk was om vanuit haar rolstoel een taart te bakken is het nuchtere antwoord ‘Welnee, ik zie zelf slecht en hoefde alleen maar het deeg in de kom te kloppen’. Oeps, als de jury dit geweten had… (Foto: Henk de Reus)