Enthousiast (her)opent theater Koningsduyn de deuren

Castricum – ,,Gelukkig gaan we weer beginnen. Maandenlang was ons theater dicht maar nu staan we te trappelen. Dit najaar hebben we samen met Toonbeeld tien voorstellingen en concerten geprogrammeerd. Alles wat we gaan laten zien is zeer de moeite waard.” Dit vertelt Anita Mooiweer, ze is programmeur bij theater Koningsduyn. Het enthousiasme over deze herstart spat ervan af. ,,Om elkaar de ruimte te geven voor de nodige afstand hebben we de zaalcapaciteit verlaagd van tweehonderd naar vijftig plaatsen. Zo wordt elke voorstelling bijna een privé optreden! Hoe bijzonder is dat.”

Een paar voorstellingen wil Anita graag extra onder de aandacht brengen. ,,Zo verheug ik me enorm op de voorstelling van zondag 8 november: ‘Een goed jaar’ met o.a. de bekende acteurs Paul R. Kooij – die naast Loes Luca de boze buurman Boordevol speelde in ‘Ja zuster, nee zuster’ – en Anneke Blok, we kennen haar o.a. van de film ‘Alles is Liefde’, waarin ze de vrouw speelde van Thomas Acda’s personage. In dit warmbloedig en geestig familieportret breekt voor het gezin Mortier na de nodige tegenslagen een goed jaar aan. Hoopvol wil iedereen weer nadenken over de toekomst. Maar dat lukt hen niet. In die zin schuurt dit toneelstuk opeens heel dicht tegen de werkelijkheid voor ons allemaal aan. Want hoe durf je vooruit te kijken, na alle ingrijpende veranderingen waar we nu in 2020 mee worden geconfronteerd?”

Theatergroep Suburbia speelt op 8 november de voorstelling ‘Een goed jaar’.
(Foto: Bart Grietens)

,,Voor de cultuur staat dit jaar alles op z’n grondvesten te trillen. Maar we kunnen juist nu niet zonder theater, muziek en kunst. En de artiesten willen spelen. Daarom is het zo bijzonder dat alle theatermakers en muzikanten met elkaar hebben afgesproken andere tarieven te vragen in deze tijd. En dat maakt het mogelijk dat wij ook in Castricum toch voorstellingen als deze kunnen organiseren. Net als vele theaters in Nederland gaan we steeds twee voorstellingen per dag spelen. Zo kunnen we met minder mensen in de zaal de voorstellingen toch rond krijgen.”

Coronaproof opstelling én gezellig

,,Het is ontzettend belangrijk dat het ook met een kleinere groep toeschouwers gezellig wordt. Daarom maken we er bij verschillende voorstellingen een noem het maar ‘bistro-setting ‘van. Mensen zitten ruim uit elkaar rondom een tafel. We kunnen de tribune inschuiven dat is echt heel handig in ons theater. Het gebouw is nieuw en ruim, dus het is goed te doen om iedereen letterlijk de ruimte te geven. De gangen en foyer zijn ook ruim opgezet en dat komt nu ook allemaal mooi uit.”

,,Die tafeltjesopstelling past ook heel goed bij de voorstelling ’Mijn avonturen met Ramses Shaffy’ op Zaterdag 3 oktober. Gerard Alderliefste maakte een boek over een reeks optredens door Nederland met Ramses Shaffy in 2005. In de voorstelling vertelt Gerard over zijn avonturen met Ramses, ondersteund door foto’s, video’s en muziek en er is zang.”

Kinder(familie)voorstellingen

,,Bij de kindervoorstellingen mogen er 75 kinderen en volwassen in de zaal. De kinderen zitten naast elkaar vooraan en de volwassenen zitten op afstand er omheen. Er is op zondag 25 oktober een familietheaterconcert waar ik heel enthousiast over ben: ’Zwaaien met je onderbroek.’ Een voorstelling van Cor Bakker, Fay Lovsky en Remco Vrijdag (foto boven, aangeleverd). Ze spelen en zingen de allerleukste liedjes uit het enorme repertoire van Harry Bannink. De componist van liedjes uit ‘Sesamstraat’ en ‘Ja, zuster, nee zuster’ en nog veel anderen. M’n Opa, De Kat van Ome Willem enz. De hele familie is welkom!”

Concerten op zondag

,,Toonbeeld heeft weer mooie (klassieke) muziek gekozen voor hun Concert op Zondag-reeks. Ook deze zullen muzikanten zullen twee keer achter elkaar spelen en daar zit ook veel moois tussen. ‘Het lied gaat door’ van Lenny Kuhr op zondag 20 september wil ik in het bijzonder aanbevelen: ‘De duizenden dingen vergaan. Maar het lied zal alle harten doordringen. Ja altijd en eeuwig dus laten we zingen.’ Iets mooiers is er niet, zegt Lenny. En inderdaad; wat is er mooier dan luisteren naar muziek, lekker lachen en even de waan van dag vergeten met de mooie verhalen van theatermakers, voor jong en oud.” (Tekst: Ans Pelzer)

Kaarten en info: www.geesterhage.nl