Enig verzet tegen proef verkeersplan Dorpsstraat

Castricum – Ondanks de mooie plannen uit het project ‘Versterking Winkel- en Verblijfsgebieden’ zijn er ook enige kritische opmerkingen vanuit de Burgemeester Mooijstraat en wel van ondernemers. Een deel daarvan ziet niets in een ‘proefafsluiting’ van het Dorpsplein in de maanden september en oktober. De maatregel is bedoeld om het doorgaand verkeer te weren en alleen bestemmingsverkeer mogelijk te maken. Tijdens de proef zal een situatie ontstaan zoals die nu elke vrijdag tijdens de weekmarkt van toepassing is. Al jaren is dan de Burgemeester Mooijstraat per auto alleen te bereiken via de Geelvinckstraat en Henri Schuytstraat.

Met de proefafsluiting wordt een voorschot genomen op de verkeersmaatregelen die rondom de spoorovergang Beverwijkstraatweg nodig blijken. In de boven beschreven plannen is ook de opwaardering van de Burgemeester Mooijstraat opgenomen met gelijkvloers plaveisel en meer wandelruimte. In vergelijkbare gemeenten blijkt een beperking van laad/lostijden en opwaarderen tot wandelgebied voor een hogere omzet te zorgen bij plaatselijke winkeliers volgens onderzoeken. Enkele ondernemers in de Burgemeester Mooijstraat hebben daar twijfels bij en willen gewoon bij het oude blijven. Dat resulteerde in een bijeenkomst bij Fase Fier waar wat noten gekraakt werden door ongeveer twintig aanwezigen. Onder hen waren waaronder wethouder Ron de Haan en verkeersdeskundigen van de gemeente Rob Jongenburger en Dennis Dieleman.

Twijfels over hogere omzet

In de discussie die ontstond waren er duidelijk veel ‘ik’ argumenten. Rob en Dennis trachtten deze ook van andere kanten te benaderen. Vanuit de ondernemers werden twijfels uitgesproken over hogere omzetcijfers bij afsluiting. Over het parkeerbeleid merkte men terecht op dat auto’s er vaak de hele dag geparkeerd staan, ook van ondernemers. ,,Klanten moeten voor de deur kunnen parkeren” is een argument, waarbij autobezitters de belangrijkste klanten zouden zijn. Kortom, de conclusie van de avond kwam van Rob Jongenburger: ,,De gemeente dacht dat de plannen gedragen waren, maar zoals het er nu uitziet moet er eerst overleg komen en zal de proef van afsluiten wederom verplaatst worden.” Vervolg eind augustus 2020.

Op de foto:
De Burgemeester Mooijstraat nu; niet echt een wandelgebied met nogal wat barricades (Foto: Aart Tóth)