Energietip: zo lees je de slimme meter uit!

Castricum – Er wordt verteld dat het handig is om een energiemanager te gebruiken om de zogenaamde slimme meter uit te lezen. Maar hoe je dat moet doen om er informatie uit te halen, wordt er niet bij verteld. Energiecoach Paul Sap (foto) legt het uit:

Het beste kun je een energiemanager installeren (zoals UMeter of Bliq) en er vervolgens een maand niet naar kijken. Dan heb je een soort nulmeting om mee te vergelijken als je vervolgens actie gaat nemen. Je kunt dan zien wat je gebruik ongeveer gemiddeld per dag is en of de acties die je daarna neemt effect hebben gehad. Dan ga je kijken naar je verbruik in de nacht. Wat is het laagste verbruikmoment. Vanaf dat laagste punt is dan je verbruik minimaal 24 uur keer 365 dagen. Als je hier 50W per etmaal op weet te besparen levert dit op jaarbasis een besparing op van 438 kWh. Bij sommige energiemanagers is het overigens KWH per kwartier. Reken het dan even om.

Gemiddeld is het verbruik in Nederland op het laagste punt 200 W. Dat is doorgaans in de nacht. Als je zuinig bent moet 100W ook kunnen. Veel apparaten staan op stand-by en gebruiken zo maar 10-15 W. Dat is op dit moment tussen de 40 en 60 euro per jaar. Zet deze apparaten uit als je ze niet gebruikt. Ook die tweede oude koelkast voor dat ene feestje per jaar. Zet de centrale ventilatie/afzuiging niet uit! Ongeveer vanaf de jaren tachtig kwamen deze centrale ventilatiesystemen in zwang. Beter is het om liever een energiezuinige dc-motor te kopen. Vervang de wisselstroommotor (AC) door een veel zuiniger gelijkstroommotor.

Kijk niet naar de hoge pieken in je verbruik. Dat is de wasmachine, de droger of close in-boiler. Die gebruik je voor comfort en daar wil je niet meteen op besparen. Gebruik ze wel in de eco-modus en zet de boiler op 65 graden. Vraag meer informatie bij een energiecoach van CALorie of kijk op www.calorieenergie.nl voor uitgebreide informatie. (Foto: aangeleverd)