Energietip: Op vakantie? Voorkom sluipgebruik!

Castricum – Ach, u weet het wel: al die elektrische apparaten thuis die in de slaapstand staan en dus (!) toch stilletjes stroom vragen. Of die gewoon aanstaan terwijl dat niet nodig is. Zoveel kost dat toch niet en het is wel zo gemakkelijk om snel te kunnen gebruiken? Elke watt aan elektrisch verbruik kost twee euro per jaar. Ach dat zal wel, maar het blijft een post om op te besparen. Op jaarbasis voor velen al gauw zo’n 130 euro.

Energiecoach Piet Geerke: ,,We hebben hier al vaker op gewezen, maar onze energiecoaches komen het nog vaak tegen of krijgen er vragen over. En ga eens na: opladers voor de smartphone, voor de elektrische tandenborstel, voor de kruimeldief, de digitale klok van de oven. Oké, die klok zet je liever niet uit om later weer gelijk te moeten zetten, net zoals als je de deurbel niet loskoppelt als je even de deur uit gaat. Maar de TV, de audio-installatie? Wifi? De koffiezetter? Met vakantie kunnen veel apparaten gewoon uit. Ook op de website van Milieu Centraal zijn veel tips te vinden over sluipverbruik.

Wanneer je voor gemak gaat, kun je er vaak nog voor kiezen om het apparaat op de ECO-stand te zetten. Denk dan ook aan het modem voor internet en tv. En ja, kijk dan ook eens naar het verschil in gebruik van die oude koelkast, wasmachine of wasdroger. Wanneer je langzamerhand toe bent aan een nieuwe, ga je met zo’n aanschaf direct flink besparen. Goed beschouwd kunt u ook als het nog niet strikt nodig is beter een modern energiezuinig apparaat kopen. Waarbij het helemaal echt besparen is door de tweede koelkast uit te zetten en de was buiten te drogen – oei, wat zegt die coach nu weer…’’ (Foto: aangeleverd)