Energietip: nachtkoeling in plaats van airco

Castricum – Door de toenemende warmte in de zomer overwegen steeds meer mensen de aanschaf van een airco. Voor de doorgaans tien nachten per jaar dat het boven de 25 graden is in de slaapkamer, is dit financieel kostbaar. Ook heeft een airco helaas door de veelal milieubelastende koudemiddelen (zeg maar de koelvloeistof), een enorme impact op het milieu en een airco verbruikt ook nog eens veel stroom. Energiecoach Edwin Gerritsen heeft een goed alternatief: nachtkoeling.

Hij legt uit: ,,Goede zonwering en dakisolatie met een goede warmteaccumulatie (WA), bijvoorbeeld cellulose, zorgt voor een goede passieve koeling. Net als de dikke muren van een kerk warmt een woning dan veel minder snel op. Dankzij het natuurlijke schoorsteeneffect (warme lucht stijgt) kunt u daarnaast gratis nachtkoeling toepassen. Hoe?

  1. Zorg voor een te openen raam of deur (bij voorkeur zuidwest gericht) zo laag bij de grond als mogelijk. Let op: geef inbrekers geen kans!
  2. Op zolder het liefst een in tegenovergestelde richting geplaatst raam. Plaats hier eventueel nog een ventilator (naar buiten gericht) voor het raam.
  3. Zodra de zon onder is, zet u het raam beneden en op zolder open.
  4. Plaats een teil met water of klein zwembadje voor de opening beneden, waardoor de inkomende lucht verder afkoelt.
  5. Zorg voor een open verbinding van beneden naar boven (deuren open).
  6. In de ochtend worden de ramen weer gesloten en de zonneschermen tijdig naar beneden gedaan! De woning blijft behaaglijk en zelden oververhit.

Indien uw zolder erg warm wordt, dan is het zeker verstandig isolatie van het dak te overwegen! Daar kom ik nog op terug.’’ Edwin Gerritsen is energiecoach bij CALorie en adviseur bij Natuurlijk Rendement.