Energietip: goedkoper tv kijken kan!

Castricum – Het is al lang gebruikelijk dat mensen televisiekijken met zeer grote platte schermen. Een jaar of vijftien à twintig geleden begon het met zo’n grote plasma- of lcd-televisie. Energiecoach Maarten Leonhart: ,,Vooral de plasma heeft een relatief hoog energiegebruik, dat kan oplopen tot meer dan 300 watt. De moderne LED- of OLED-televisies hebben een veel lager energieverbruik. Dat ligt vaak zo rond de 70 watt. Om tv te kunnen kijken heb je meestal een decoder nodig, bijvoorbeeld een Humax of Horizon (bij Ziggo). Ook de decoder verbruikt natuurlijk stroom.

Nu bezat ik tot voor kort als zuinige en duurzame burger (dacht ik) nog een plasma-tv uit het jaar 2005 die het prima bleef doen met hulp van een Horizon Ziggodecoder. Ik besloot eens te kijken wat mij deze opstelling aan energie kost. Dat was niet mis! Als ik de plasma-tv dagelijks vier uur aan laat staan, verbruikt hij per jaar, als je alle dagen thuis bent, 438 kWh. Dat kost me met huidige energietarieven meer dan 200 euro aan stroom. De decoder staat meestal dag en nacht aan en blijkt 40 watt per uur te verbruiken. Per jaar kost me dat 350 kWh en in euro’s meer dan 160 euro. In totaal kost deze opstelling me dus meer dan 360 euro per jaar.

De oplossing was eenvoudig. Ik heb de tv onmiddellijk de deur uit gedaan en een exemplaar gekocht dat 70 watt verbruikt. De decoder staat nog vier uur per dag aan met behulp van een tijdschakelaar. In totaal kost deze opstelling me nu voor de televisie 102 kWh ofwel 48 euro per jaar voor de tv en voor de decoder 58 kWh (27 euro) per jaar. Een besparing van 285 euro is dus mogelijk per jaar. Ongelofelijk toch!’’

Maarten Leonhart is energiecoach bij CALorie Castricum. (Foto: aangeleverd)