Emilia (85) steelt de show op camping ’De Polle’

,,De mensen in deze omgeving zijn toegankelijk en gezellig”

Foto boven:
Vaste prik ‘s avonds: na het eten samen een wijntje drinken en van het uitzicht en de paarden genieten (Foto: Henk de Reus)

Onze verslaggever bezoekt ook dit jaar weer vaste gasten op campings in de verschillende dorpskernen om te vragen waarom ze steeds naar Castricum terugkeren en wat hen hier zo aantrekt. Even leek corona roet in het eten te gooien, maar veel campings zijn inmiddels (gedeeltelijk) open.

Castricum – Het is inmiddels de achttiende keer dat Dick (74) en Emilia (85) Eijking hun vakantie op camping ‘De Polle’ in Bakkum houden. Dit seizoen staan ze er vier maanden. Vanaf hun staanplaats hebben ze een prachtig uitzicht over de weilanden, die direct aan de camping grenzen.

Sollicitatie

Het leeftijdsverschil tussen beiden valt nauwelijks op. Emilia is een enthousiaste, levenslustige vrouw, terwijl Dick van zichzelf zegt iets serieuzer in het leven te staan. Hij en Emilia blijken al 47 jaar een succesvolle match te zijn. Deze kwam op bijzondere wijze tot stand. Dick: ,,Ik was destijds hoofd van de administratie bij SRV (rijdende winkel) in Badhoevedorp. Bij de sollicitatieprocedure voor een gastvrouw voerde ik de sollicitatiegesprekken.

Ik had m’n keuze voor een van de dames al gemaakt toen mijn baas zei dat er nog een sollicitante (Emilia) zou komen en dat ik haar moest kiezen. Het bleek een vriendin van zijn vrouw te zijn aan wie hij de functie feitelijk al had toegezegd. ‘Daar gaat mijn keuze!’, dacht ik. In het begin had ik dan ook niets met Emilia en zij zong ook niet meteen ‘Leve de man van de SRV, van je hiep, hiep, hiep, hoeree.’ Maar toen ik Emilia’s karakter beter leerde kennen ontstond er gaandeweg een relatie.” Emilia voegt er met haar Friese tongval aan toe dat ze de relatie tot hun trouwen voor de collega’s geheim hielden, omdat dit anders op het werk zeker tot gedonder had geleid.

Paarden

De Eijkings wonen in Roden (Drenthe). De roots van Emilia liggen in Leeuwarden, Dick komt uit Beverwijk. Dit laatste is ook de reden dat ze elk jaar graag in deze omgeving vakantie houden. De camping vinden ze fantastisch en met de eigenaren Jan en Gerda de Graaf is in de loop der tijd een goede band ontstaan. Emilia: ,,Het sanitair is brandschoon, het is een landelijke camping en het uitzicht is geweldig. Je komt hier helemaal tot rust ” Ze wijst voor zich naar de weilanden waar op dat moment net enkele paarden voorbij draven.

Dick vult haar aan. ,,De paarden zijn ’n beetje onze kinderen geworden. De afgelopen jaren hielp ik Jan regelmatig op de boerderij. Zo ging ik ’n paar keer met hem mee als z’n Gelderse paard ‘Eva’ geïnsemineerd moest worden. We reden dan samen naar Kampen om het sperma op te halen en ik was erbij toen het bij Eva werd ingebracht. De laatste keer is hier veulen ‘Odine’ uit voortgekomen. Ze loopt hier inmiddels een jaar in de wei.” Als spermakoerier en getuige van de conceptie geeft het Dick een ‘ouderlijk gevoel’ als hij Odine ziet ronddraven.

Omgeving

Naast het plezier dat beiden op de camping beleven, vinden ze de omgeving hier ook erg mooi. Ze fietsen graag en voor afstanden van 80 kilometer draaien ze hun hand niet om. Ritjes naar Petten of De Rijp schuwen zij niet. ,,Daarnaast vinden we de mensen hier toegankelijker en gezelliger dan in Drenthe. Als je bijvoorbeeld in Egmond een terrasje pikt heb je zo aanspraak met andere mensen. Ook op de camping is dit het geval”, zegt Emilia. Ze zoeken regelmatig familie in de buurt op.

Gangmaker

Dick en Emilia zijn inmiddels geen onbekenden meer op de camping. Emilia heeft met haar toneelachtergrond in de loop van de tijd de reputatie van ‘gangmaker’, ‘animeermeisje’, en ‘lolbroek’ gekregen. De reden: Als het wat gezelliger op de camping wordt verkleedt ze zich en zingt ze in passende vermomming liedjes van Dorus, Toon Hermans en Wim Zonneveld. Ook houdt ze voordrachten. Dick kijkt dan meestal wat ongemakkelijk toe, maar na enkele glazen gerstenat blijken ze ook als duo goed uit de verf te komen.

Als de verslaggever met Emilia over haar talent voor cabaret begint schiet ze direct in de lach en zegt dat ze voor dit soort grappen en grollen inmiddels te oud is en dit niet meer doet. Hierna verdwijnt ze voor even in de caravan om enkele minuten later met een petje en een masker op in de deuropening van de tent te verschijnen. Ze zingt een liedje uit de oude doos en houdt een korte voordracht. Het kind in haar kan het kennelijk toch niet laten. Dick lacht genoegzaam op de achtergrond. Met de cabaretcarrière van Emilia zit het de komende vijftien jaar wel snor. (Tekst: Henk de Reus)

Foto onder:
Met de cabaretcarrière van Emilia zit het wel snor. (Foto: Henk de Reus)