Elektrische deelauto per 3 november in Castricum

Castricum – Vanaf 3 november is Castricum drie elektrische deelauto’s rijk, de CALorie Buurauto’s. Dat wordt gevierd met een ’startschot’ in de Tuin van Kapitein Rommel. Op deze middag vertellen CALorie en Buurauto alles over het deelconcept; er kan een proefrit gemaakt worden en natuurlijk is ook aanmelden voor de deelauto mogelijk. De wethouder geeft een toelichting op het beleid over duurzame mobiliteit.

Er komen om te beginnen drie deelauto’s. Twee Nissan Leaf personenauto’s en een Peugeot Partner bestelauto. Deze is heel geschikt om een of twee keer per jaar te gebruiken bijvoorbeeld als grote spullen vervoerd moeten worden.

De komst van een elektrisch deelautoproject is in 2018 een van de speerpunten van energiecoöperatie CALorie. CALorie-coordinator Manuel den Hollander is dan ook zeer verheugd dat het project van start gaat en dat veel mensen interesse hebben getoond in de CALorie-Buurauto. ,,Het delen van een auto ligt bij lang niet iedereen meteen voor de hand. Het gemak en de vrijheid die een eigen auto biedt wegen voor velen niet op tegen andere factoren. Maar naast het milieu-effect van minder uitstoot van CO2 en andere uitlaatgassen, en de ruimte die delen oplevert, kan het delen financieel ook gunstig zijn.”

Ook is Den Hollander blij met de samenwerking met de gemeente. ,,De gemeente ziet ook in dat duurzame mobiliteit ontzettend nodig is de komende jaren. Daarom helpen ze ons goed, bijvoorbeeld met laadpalen.’’

De Nissans Leaf kunnen straks gedeeld worden door een vast groepje van 5 à 6 bestuurders die een abonnement nemen op de CALorie-Buurauto; zij kunnen dan alle drie de deelauto’s gebruiken. De Peugeot Partner zal breder beschikbaar zijn. CALorie-leden kunnen onder schappelijke voorwaarden intekenen voor alleen deze deelauto en betalen dan per gereden kilometer.

Het deelconcept start met een proefperiode waarin de Nissans Leaf een plek krijgen bij de laadpalen tegenover het station en op de Brink. Na verloop van tijd zullen er optimale locaties worden gezocht voor de groepjes van buurtbewoners die ontstaan.

Op 3 november zal de CALorie-Buurauto feestelijk in Castricum geïntroduceerd worden in de Tuin van Kapitein Rommel, van 15.00 tot 17.00 uur. CALorie nodigt belangstellenden van harte uit voor meer informatie, een proefrit of natuurlijk voor inschrijving. Ook bedrijven zijn van harte welkom. Graag van tevoren aanmelden bij manuel@calorieenergie.nl, in verband met beperkte capaciteit.