Electriciteitsnet raakt vol, Liander zet rem op nieuwe projecten

Castricum – Het electriciteitsnet raakt vol en dat zorgt voor problemen bij de netbeheerder. Liander zet voorlopig een stop op nieuwe zonnedaken, zoals die van verhuisbedrijf Aad de Wit, en vraagt ondernemers hun stroomproductie tegen vergoeding te verplaatsen naar een ander moment.

De stop op grote zonnedaken, zonneweides en windmolens betreft elf gemeenten in Noord-Holland, waaronder Castricum. De aanleg van zonnepalen op daken en in weilanden steeg door de mogelijkheden voor subsidies, waardoor de aanleg van deze stroomopwekkers flink steeg. Liander werkt nu met wachtlijsten voor ondernemers die willen terugleveren. Volgens de netbeheerder neemt de kans op grote en langdurige stroomstoringen ‘enorm toe ’als er geen actie wordt ondernomen.

Ondernemers die nu al duurzaam opgewekte energie terugleveren aan Liander kunnen dit blijven doen. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen. Vanwege de schaarse capaciteit op het elektriciteitsnet is het voor gemeenten belangrijk om zoekgebieden voor grootschalige energie-opwek in het kader van de Regionale Energietransitie (RES) concreter te maken. Dit helpt om de realisatie en aansluiting richting 2030 goed op elkaar aan te sluiten. (Foto: Holger Schué via Pixabay)