Eindelijk weer ouderwetse Nieuwjaarsduik

Castricum – Na twee jaar corona kon de Nieuwjaarsduik voor het eerst weer op de gebruikelijke wijze doorgaan. Zo’n vierhonderd personen durfden de uitdaging aan te gaan en renden om 14.00 uur massaal het koude zeewater tegemoet. Sommigen hielden het alleen bij natte voeten, anderen namen een duik.

Door Henk de Reus

Om 13.30 uur is het strand al aardig volgelopen. Toeschouwers trekken de kraag wat omhoog want er staat een straf windje vanuit zee. De meeste deelnemers aan de Nieuwjaarsduik houden de bovenkleding nog even aan totdat de warming-up begint.

Verderop is een vriendengroep uit Uitgeest alvast begonnen met uitkleden. Woordvoerder Nick van Huissen zegt dat een aantal van hen voor de eerste keer meedoet. Hij gaat de anderen aanmoedigen en kijkt zelf wel uit om mee te doen.

Massale warming-up onder leiding van Wendy Beentjes. (Foto: Henk de Reus)

Om 13.45 start de warming-up onder leiding van Wendy Beentjes. Ze staat bovenop een zandheuvel en zweept de boel op. Helaas is het versterkte geluid niet voor iedereen hoorbaar en zijn enkele deelnemers al de zee ingegaan.

Als er één schaap over de dam is volgen er meer… (Foto: Henk de Reus)

Het aftellen voor de start is er deze keer niet bij en als twee personen de sprint inzetten holt iedereen achter ze aan. Eenmaal bij de zee aanbeland worden er records verbroken. Sommigen vinden zeewater van zeven graden aan de frisse kant en houden het voor gezien bij een natte grote teen, anderen blijven rustig enkele minuten in het water. De reddingsbrigade houdt intussen een oogje in het zeil. Eenmaal uit het water overheerst een gevoel van trots. De missie is volbracht!

Missie volbracht! (Foto: Henk de Reus)

Castricummer John Dekker is zich even later al weer aan het aankleden. Hij maakt deel uit van een groep die de koude test net achter de rug heeft. Labrador Dolby is onrustig en staat aanhoudend voor John te blaffen. Hij wil nog wel een keer de zee in, maar John vindt één keer wel genoeg.

Het enthousiasme van labrador Dolby kan niet op. Hij wil nog wel een keer. (Foto: Henk de Reus)

Terwijl een enkeling de handen buiten bij een houtvuurtje opwarmt zijn de meeste bezoekers inmiddels een van de strandpaviljoens ingegaan om zich te goed te doen aan koffie, chocolademelk of glühwein.

Na afloop even doorwarmen bij een houtvuurtje. (Foto: Henk de Reus)