Egmond Wandel Marathon duurzaam wandelevenement

Tijdens de 16e editie van de Egmond Wandel Marathon tegen reuma gaat organisator Le Champion zich focussen op afvalscheiding en de bewustwording van zee-, strand- en duinvervuiling onder de deelnemers. Duurzaamheid is al enkele jaren een aandachtspunt voor Le Champion en in het laatste weekend van januari 2019 worden daar nieuwe, grote stappen in gezet. Het project wordt samen met Gejut uit Egmond aan Zee op poten gezet en ondersteund door de gemeente Bergen. Gejut is een partij die van gejut materiaal (strandafval) kunstwerken maakt om aandacht te vragen voor milieuvervuiling.     

De drie partijen gaan deelnemers aansporen op de route over het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat aangetroffen zwerfafval mee te nemen en in te leveren bij sporthal De Watertoren, de start- en finishlocatie. De ingezamelde materialen worden door Gejut geanalyseerd om eventueel nieuwe kunstwerken te realiseren, onder het motto: wat niet thuishoort op het strand en in de duinen wordt gescheiden en krijgt een nieuw leven.  

In de sporthal zullen medewerkers van Gejut wandelaars voorlichten over de vervuiling en waarom het belangrijk is een steentje bij te dragen aan een schoner milieu. De verwachte 14.000 wandelaars kunnen in de sporthal De Watertoren ook extra informatie krijgen over de strandvondsten die zij gedaan hebben. Ook kan men de speciaal opgezette kunstwerken aanschouwen die gemaakt zijn van gejutte materialen, waaronder een indrukwekkende meterslange zee-panorama.  

Wandelaars kunnen kiezen tussen uit afstanden van 10,5 en 21,1 km en of zij één of twee dagen wandelen. Op dit moment is de weekendwandeling het meest populair bij de inschrijvingen, een dag richting Bergen aan Zee en de andere naar Castricum aan Zee. Inschrijven is t/m 14 januari mogelijk via http://www.egmondwandelmarathon.nl. (Foto: aangeleverd)