Egmond Stage: optimale voorbereiding op halve marathon

Castricum – Vanaf woensdag 8 september 2021 tot begin januari 2022 organiseert Atletiekvereniging Castricum (AVC) voor recreatieve lopers hardlooptrainingen. Deze trainingen, bekend als de AVC-Egmondstage, zijn bedoeld om op 10 januari 2021 bij de halve marathon van Egmond goed voorbereid aan de start te staan.

AVC wil graag zoveel mogelijk lopers in de gelegenheid stellen om zich samen met andere hardlopers goed op de halve marathon voor te bereiden. Samen trainen betekent natuurlijk ook een extra stuk gezelligheid en stimulans. Daarom heeft de Castricumse atletiekvereniging een trainingsstage voor lopers die zich specifiek op die 21 kilometer willen voorbereiden. Uitgangspunt is drie trainingen in de week. Op maandagavond staat altijd een lange duurloop met tempovariaties op het programma. Op woensdagavond wordt vooral getraind via korte intervallen, terwijl op zaterdag wordt getraind via een combinatie van intervallen en tempoduurlopen. In een aantal gevallen wordt daarbij ook getraind op het ‘Egmondparcours’ in de duinen en op het strand.

Deskundige begeleiding

Trainer Ari Smit: ,,We trainen als groep samen. Wanneer nodig delen we de groep op in kleinere groepjes, waarbij de snelheid en het parcours worden aangepast. Het groepsgevoel blijft behouden. Lopers ervaren dit als zeer prettig. Als aanvangsniveau gaan we er vanuit dat de deelnemers in ongeveer 1 uur zo’n 10 kilometer kunnen lopen. In ruim vier maanden wordt dit uitgebreid zodat je begin januari in staat bent om de halve marathon te volbrengen. Door de goede voorbereiding en geleidelijke opbouw qua trainingskilometers voorkom je blessures.”

De groep bestaat uit enthousiaste hardlopers die bijna allemaal meedoen aan de halve marathon van Egmond. Je loopt met andere lopers die ook jouw tempo lopen. Tijdens de stage krijg je advies over voeding en kleding, leer je veel over looptechniek en krijg je veel looptips zodat je wedstrijden van 10 tot ruim 21 kilometer goed en ontspannen kunt lopen.

Tijdstip trainingen

De trainingen vinden plaats op maandag van 19.30 tot 20.45 uur (training op atletiekbaan en op straat voor de langere duurlopen), woensdag van 19:30 tot 20.45 uur (training op atletiekbaan) en zaterdag van 09.15 tot 10.45 uur (training in duinen of op het strand, vertrek vanaf atletiekbaan).

Kosten

Naast de trainingen krijgen de deelnemers aan deze Egmond stage bovendien een gratis startbewijs voor de AVC Duin- & Strandloop die begin december op het programma staat. De totale kosten voor de stage bedragen 80 euro. Voor leden van AV Castricum geldt dat ze hier ook aan mee kunnen doen, voor hen gelden deze kosten niet.

Lopers zijn op woensdag 8 september van harte welkom om vrijblijvend mee te trainen. Ze kunnen zich melden om 19.00 uur in het clubhuis van AV Castricum bij trainer Ari Smit. Na afloop van deze training beslissen ze of ze gaan deelnemen aan de Egmond loopstage. Lopers die op deze zaterdag verhinderd zijn, kunnen ook op zaterdagochtend 11 september voor de eerste keer meetrainen, zij kunnen zich melden om 09.00 uur in het clubhuis.

Aanmelden

Vooraf aanmelden is gewenst, dat kan via het formulier op www.avcastricum.nl/egmondstage. Dit is bedoeld zodat de trainer weet hoeveel lopers er komen meedoen aan de eerste training. Deelnemers kunnen daarna beslissen of ze deelnemen aan de Egmond stage! (Foto: aangeleverd)