ballonnen

Eeuwfeest Vitesse ’22 in aantocht: club profileert zich digitaal

PARTNERBIJDRAGE

In aanloop naar het honderdjarig bestaan profileert Vitesse ’22 zich nadrukkelijk op het wereldwijde web. Naast de speciaal voor dit heuglijke feit in het leven geroepen website is er een facebookpagina waarop regelmatig wordt teruggeblikt op de rijke geschiedenis van de club.

Veranderende tijden

Met de komst van het internet is de wereld enorm veranderd. Ook bij een amateurvoetbalclub is dat te merken. Hing de selectie van het eerste elftal niet zo heel lang geleden nog op het prikbord in een café of winkel, tegenwoordig is er natuurlijk de WhatsApp-groep waarmee gecommuniceerd wordt. Op internet is eveneens te zien of een wedstrijd doorgaat, al is dit met kunstgras vaker het geval. In de vorige eeuw stond bij zware regenval of vorst de telefoon van de kantine roodgloeiend. Een derde voorbeeld is de waslijst: het online gedeelde rooster voor leden of ouders die de tenues moeten wassen.

Website en webshop

Maar het belangrijkste is natuurlijk de centrale website van de club, waarop nieuws, wedstrijden, uitslagen en andere informatie wordt gedeeld. Vaak zijn daar links te vinden naar de sociale media, waarop vluchtiger en luchtiger nieuws verschijnt, zoals een filmpje van een mooi doelpunt of een foto van een jubilerende vrijwilliger. Nu het eeuwfeest van Vitesse ’22 nadert, is er naast de reguliere clubwebsite ook 100jaarvitesse22.nl; de plek waar geplande festiviteiten zoals een reünie worden aangekondigd, historische (zwart-wit)foto’s te vinden zijn en zelfs een webshop wordt gerund.

Historie

De club aan de Noord-Hollandse duinen, waar de huidige Atalanta Bergamo-middenvelder en Oranjeklant Teun Koopmeiners ooit over het gras hobbelde, kan met een eeuw amateursport veel materiaal overleggen dat een nostalgische glimlach op het gezicht tovert. Wanneer er weer zo’n pareltje de revue passeert, wordt dit direct gedeeld op de facebookpagina en krijgt elke volger het binnen luttele seconden onder ogen – net als bij de profclubs. Vrijwel dagelijks wordt er teruggeblikt met oude foto’s, filmpjes, interviews en verhalen. Zo is er geen Throwback Thursday, maar Oude Doos Dinsdag met teamfoto’s van jeugdelftallen uit vervlogen tijden waarop oud-spelers zichzelf terugvinden. Vitesse ’22 kan putten uit een rijk archief.

Duimen voor mei

Is er even geen nostalgie voorhanden, dan gaat de blik richting heden en toekomst, want intussen is er genoeg te beleven op de club. Op de daarvoor benodigde luchtige toon wordt de moed erin gehouden richting het feest dat technisch gezien een jaar duurt, maar in het voorjaar hopelijk echt losbarst. Het is mooi om te zien dat (en hoe) een club zich online profileert, maar het grote streven blijft dat het echte eeuwfeest straks in mei doorgang kan vinden. Duimen maar.