Eerste modelwoning staat in Limmen

Limmen – Om belangstellenden alvast een indruk te geven van een flexwoning, heeft Flexwonen NH een voorbeeld daarvan neergezet in Limmen op haar terrein aan de Oosterzijweg 8 t/m 12. Deze exploitant gaat ook de flexwoningen in Castricum beheren.

Hans Boot

De houten unit heeft een oppervlakte van 27 m2. De achterzijde is ingericht als woongedeelte en daarvoor is ruimte voor een eenpersoonsbed of stapelbed. Aan de wand hangt een warmtewisselaar die dienst doet als kachel en airco. Bij de entree bevindt zich links een eenvoudig keukenblokje, koelkastje met kookplaatje en rechts het toilet met een douche, een wastafel en een boiler. Het is duidelijk dat de woning door maximaal twee personen kan worden bewoond.

Raadsleden en vertegenwoordigers van de belangengroep uit Akersloot en het buurtcomité Castricum-Zuid zijn in de gelegenheid gesteld om de modelwoning te bezichtigen.

Marina Staring van Castricum-Zuid gaf de volgende reactie: ,,Mijn eerste indruk was niet best, maar uiteindelijk viel het me mee. Op zeer kleine schaal kun je wel zelfstandig wonen, alles zit er in en er is zelfs gedacht aan ventilatie. Ik kan me voorstellen dat je hier toch blij mee bent als je geen woonruimte hebt, ook al vind ik het nog steeds erg duur voor de beperkte ruimte.”

Ton Olgers, deelnemer van de werkgroep en inwoner van Akersloot: ,,Het is een dak boven je hoofd voor tijdelijke bewoning, niets meer dan dat.”

Compleet uitgevoerde tussenstap

Raadslid Gerrit Krouwel (VVD): ,,Laten we eerlijk zijn. Het zijn geen woningen waar je voor heel lange tijd gaat wonen, maar dat is ook niet de opzet. Het begrip flex geeft dat ook al aan. Een student zal er vermoedelijk langer met plezier in wonen dan een spoedzoeker na een echtscheiding. Als overgang tussen het AZC en een permanente woning is deze voorziening voor een statushouder een prima oplossing. Ook voor deze nieuwe Nederlanders kan het geen definitieve oplossing bieden. Zolang er een tekort is aan permanente woningen voor alle groepen uit onze samenleving zijn deze woningen een goede, degelijke en compleet uitgevoerde tussenstap.”

De wethouder tot slot: ,,Aan deze modelwoning kun je goed zien hoe zo’n woning eruit ziet: comfortabel, praktisch en ook best mooi. Ik ben tevreden met het resultaat.”