‘Eerste Kwartier’ feestelijk ingewijd

Castricum – Alle toekomstige bewoners, ontwikkelaars, installateurs, adviseurs, klimaatburgemeester en nog veel meer betrokkenen waren uitgenodigd om ludiek de ‘schep in het zand te steken’ om er daarmee een officieel tintje aan te geven. We hebben het hier over appartementencomplex ‘Eerste Kwartier’ aan de Soomerwegh en het Raadhuisplein. De jarenlange voorgeschiedenis laten we even achterwege. Wel is een uitleg over de naamgeving wel handig om even te herhalen. Daar zitten wat emotionele gedachten achter.

Door Aart Tóth

Het hoofddoel was de voormalige autoshowroom, fietsenpaleis van Wim van Vliet en in latere instantie een sportaccommodatie om te toveren in een duurzaam appartementencomplex. De ontwikkelaar van het project was Eric Kure van vastgoedontwikkelaar Glint Real Estate. We spreken hier over het jaar 2016. Net als nu nog steeds, was de behoefte aan betaalbare woningen groot. Dan niet alleen aan woningen in de vrije sector, maar zeker ook sociale koop met een winstbeperking bij verkoop.

Naamgeving

Het begon allemaal toen eigenaar Wim van Vliet van het karakteristieke pand naast het gemeentehuis bedacht iets te willen bijdragen aan het oplossing van de woningnood. Het leek wel of plaatsgenoot en vastgoedadviseur Eric Kure gedachten kon lezen, toen hij Wim van Vliet in de Dorpsstraat tegen het lijf liep. Eric zag er wel iets in om het pand naast het gemeentehuis een andere bestemming te geven. Binnen een kwartier waren beiden het eens, waarna de molen ging draaien. Dat ‘Eerste Kwartier’ is dus de herkomst van de naamgeving van het appartementencomplex. Allemaal met in het achterhoofd de gedachte bij te dragen in oplossingen. Via zijn bedrijf Glint Real Estate ging Eric aan de slag met het zoeken naar een architect, het informeren naar het bestemmingsplan ter plaatse en nog veel meer. Helaas kwam Eric in een ziekteproces, waardoor hij de huidige ontwikkelingen niet meer kan meemaken.

Feestelijkheden

De taken van Eric Kure werden keurig behartigd door Dennis de Haas en Benno Leemijer, waarbij Eric z’n inbreng zeker niet vergeten werd. Intussen vele jaren verder vanwege regels en aanpassingen in het plan vanuit gemeentelijke voorschriften. Eindelijk een officieel tintje bij het bouwwerk, waarbij werd teruggegrepen naar Eric Kure, die een gewoonte van zijn vader uitvoerde. Bij elk project wat tot goed resultaat kwam werd door Eric een vuurpijl afgestoken. Die traditie werd dus in stand gehouden, maar vanwege verbod op vuurwerk, toch knallen en slingers die onder luid applaus van de toekomstige bewoners werden ontstoken. Bouwer Tervoort uit Egmond liet zich ook niet onbetuigd en bracht met bubbels en zeer grote ballonnen de feestvreugde rondom ‘Eerste Kwartier’ op een nog hoger peil. Na afloop was er ruim de kans elkaar beter te leren kennen.

Op de foto, van links naar rechts:
Marijke Kure, Benno Leemijer, Adri Hopman, Dennis de Haas en Wim van Vliet met de knallen. (Foto: Aart Tóth)