Kievit

Eerste kievitsei al snel gevonden dit jaar. Wil je volgend jaar de eerste zijn?

PARTNERBIJDRAGE

Een van de meest bekende tradities van Nederland is het vinden van het eerste kievitsei. Dit staat namelijk symbool voor dat de lente is begonnen. Het is dan ook een hele eer om de eerste te zijn van het jaar die het ei kan vinden, maar dit kan ook een flinke klus zijn om succesvol mee te zijn. Met de juiste tips maak je echter meer kans, waardoor je zeker deze blog door moet lezen om van enkele waardevolle adviezen gebruik te maken.

Draag camouflage kleding

In de eerste plaats is het van groot belang om camouflage kleding te dragen. Camouflage kleding zorgt er namelijk voor dat je pas later door dieren opgemerkt zult worden en minder zichtbaar bent. Hierdoor kun je eerder bij een kievitsnest komen zonder dat de kievit in paniek raakt. Bovendien stoor je ook geen andere dieren op deze manier. Goede camouflage kleding vind je over het algemeen bij een legerdump, dus begin hier met het verzamelen van benodigdheden voor deze missie.

Bezoek verschillende weilanden

Ten tweede is het een goed idee om meerdere weilanden te bezoeken in je zoektocht naar het eerste kievitsei. Dit kan helpen bij het verhogen van de kans dat je het vindt, aangezien veel dieren hun nesten verspreiden in meerdere gebieden. Bovendien kun je zo ook meer dieren waarnemen en meer ervaringen opdoen tijdens je zoektocht. Vergeet daarbij niet om toestemming te vragen aan de eigenaar voordat je een weiland betreedt.

Begin vroeg in het jaar

Verder is het belangrijk om op tijd te beginnen met je zoektocht. De meeste kievitseieren worden in het vroege voorjaar gelegd, wat betekent dat je er al vroeg bij moet zijn om de beste kansen te hebben. Als je een paar weken later begint, is de kans groot dat iemand anders je al voor is geweest en het eerste kievitsei heeft gevonden. Daarbij begint het voorjaar steeds vroeger, dus wees niet te laat met de voorbereiding op je zoektocht.

Let goed op

Tot slot is het van essentieel belang om altijd goed op te letten. Kijk dan niet alleen naar de grond, maar ook in de lucht. Kieviten vliegen vaak rond om hun nesten en laten duidelijk horen wat ze aan het doen zijn, dus als je oplet, kun je een nest misschien al voordat het ei er ligt lokaliseren. Probeer ook struiken te inspecteren voor eventuele nesten, aangezien veel dieren deze plaatsen gebruiken om hun nest in te liggen, waaronder af en toe kieviten.

Al met al zijn deze vier tips cruciaal om meer kans te maken op het vinden van het eerste kievitsei. Door deze tips toe te passen, zul je vast en zeker de eerste worden.