Eerste jeugdlintje uitgereikt aan Stan Baltus (16)

Castricum – Het eerste Castricumse jeugdlintje is maandagavond door burgemeester Toon Mans uitgereikt aan Stan Baltus (16) uit Limmen. De molenaar in spe wordt geroemd om zijn inzet voor behoud van lokale geschiedenis en cultureel erfgoed. ,,Dat verdient niet alleen waardering, maar ook een lintje‘’, aldus Mans.

De jonge Stan is trotse eigenaar van een molen in Limmen en is deze eigenhandig aan het restaureren. De voortgang is te volgen via YouTube. Aan het eind van dit jaar gaat de molen naar verwachting open voor publiek. Over het ontstaan van het jeugdlintje zei Mans: ,,Het besluit om een jeugdlintje uit te reiken aan jongeren tot en met 21 jaar is drie jaar geleden genomen. Deze groep is onderbelicht, een lange staat van dienst is nog niet aan de orde. Veel jongeren spelen een fraaie rol in onze maatschappij. Dat mag beloond worden.‘’

Symbolische waarderingsspeld
Naast het jeugdlintje werd symbolisch een waarderingsspeld uitgereikt aan Oekraïnevrijwilligers in de gemeente. Mans: ,,Sinds 2020 worden er vluchtelingen opgevangen in onze gemeente. Niet iedereen die daaraan bijdraagt is even zichtbaar. Dat maakt het lastig om onderscheidingen uit te reiken.‘’ Het lintje werd in ontvangst genomen door Vera Fetisova. Zij zet zich sinds het begin van de oorlog in voor Oekraïners in de gemeente.