Eerste duurzame docentendiner zorgt voor veel energie

Castricum – ,,We kunnen samen het goede voorbeeld zijn op weg naar een duurzame wereld!’’ Het waren de inspirerende woorden van Jesse Bos, de rector van het Bonhoeffercollege, tijdens het eerste duurzame docentendiner in de gemeente Castricum. Leerlingen, docenten, (junior) klimaatburgemeesters en leden van energiecoöperatie CALorie gingen tijdens een werksessie vol energie aan de slag met het samenstellen van een mooi programma voor de Week van de Duurzaamheid in oktober.

Thijs van der Meulen van Eco-Schools Nederland begeleidde het eerste duurzame (docenten)diner bij De Oude Keuken in Bakkum. Zowel de gemeente Castricum als de scholenkoepel Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK) heeft de ambitie om duurzaamheid en onderwijs meer met elkaar te verbinden. Zij geven met dit initiatief docenten en leerlingen de gelegenheid om hier samen met duurzame doeners uit de omgeving verder vorm aan te geven en aansluitend te genieten van een vegetarisch menu.

Het was letterlijk koken met creatieve ingrediënten. De volgende drie thema’s krijgen sowieso aandacht tijdens de Week van de Duurzaamheid: Natuur, Voeding en Spullen. In zogenaamde pressure cooker sessies kwamen de mooiste ideeën naar voren: van een kleedjesmarkt tot een bezoek aan de lokale moestuin, van het repareren van kleding en spullen tot een challenge voor het kweken van de grootste courgette en het mooiste (vegan) kookboek. De kartrekkers gaan samen met de leerlingen van het Bonhoeffercollege het programma verder uitwerken.

Na afloop van de werksessie werden nog volop ideeën en contacten uitgewisseld tijdens het duurzame diner. (Foto’s: Babette Cillekens / Louise Rijnierse)