Een bijzondere bundel over tweeling zijn: De Andere Kant

Bakkum – Fennanda Eleveld (1960) woont samen met man en hond in Bakkum, dichtbij de zee, de wolken en de duinen. Als docent beeldende kunst werkt ze op dit moment voor Toonbeeld (Geesterhage). Als beeldend kunstenaar creëert zij  haar schilderingen en collages. Fennanda houdt van verhalen vertellen. De laatste jaren maakte ze beeldboeken in kleine oplages. Ze exposeert haar werk regelmatig, het liefst op bijzondere locaties.

Aan de andere kant van ons land, in Warnsveld nabij Zutphen en de uiterwaarden van de IJssel, woont haar tweelingzus Wilma Eleveld (1960) met man en kat. Wilma houdt van taal en spelen met woorden. Naast haar werk op de Hogeschool Saxion in Deventer biedt het schrijven haar een creatieve uitlaatklep. Ze blogt over levenskunst en schrijft al sinds haar achttiende gedichten. De afgelopen twee jaren werkten Fennanda en Wilma Eleveld  samen aan een bijzonder vormgegeven boek voor fijnproevers. In beelden, dialogen en poëzie belichten de zussen – als beeldend kunstenaar en dichter – hun tweeling-zijn. Het boek is een poëtisch onderzoek naar het verlangen naar wij en het zien van ik en jij in de dynamiek tussen mensen in het algemeen en tweelingen in het bijzonder.

Levens parallel en gespiegeld

Wie is de oudste? Die vraag wordt regelmatig aan tweelingen gesteld. En wat betekende het voor hen om gezamenlijk uit één moeder te kruipen? Fennanda werd tien minuten eerder geboren dan Wilma, die als verrassing volgde. Tot hun twaalfde jaar waren ze naar de buitenwereld hetzelfde. Ze vormden een eenheid en waren de tweeling. Hun ervaringen en verhalen zijn verschillend, hun gedachten en hun talenten een zoektocht naar eigenheid, hun levens parallel en gespiegeld. In Nigeria zeggen ze dat ieder mens een deel van een tweeling is. Meestal bestaat de andere helft alleen in de spirituele wereld. Het verlangen naar heelheid – en het zoeken naar een aanvulling – lijkt in de mensheid gebakken.

Boek

Het boek verscheen in het najaar van 2022 in een oplage van 200 en werd op 13 november feestelijk gepresenteerd in het Mandela Huisje in Amsterdam. De bundel ‘De Andere Kant’ is nu te koop bij boekhandel Laan aan de Burgemeester Mooijstraat 19 in Castricum. Vanaf 22 februari 2023 tot 4 april zijn de collages en de poëzie uit het boek ‘De Andere Kant’ te zien in het Auditorium van het Henriette Polakmuseum te Zutphen. (Foto: aangeleverd)