Educatief project over schelpenvissers van start

Foto boven: Een schelpenvisser in lang vervlogen tijden. (Foto: Oud-Castricum)

Castricum – Gelukkig dat de versoepelingen van de coronamaatregelen het ook weer voor het onderwijs mogelijk maken om wat extra’s te doen dan alleen lesgeven. Zo is basisschool De Kustlijn betrokken bij het project ‘De reis van de schelpen’ dat in samenwerking met de gemeente en diverse organisaties tot stand is gekomen.

Door Hans Boot

Aan het Castricumse strand werd tot 1940 eeuwenlang het zware beroep van schelpenvisser uitgeoefend. De schelpen werden via paardenkarren of platte schuiten naar de ovens in Bakkum en Akersloot vervoerd, waar ze werden gebrand tot kalk. De geschiedenis van de schelpenvisserij was aanleiding tot het educatief project ‘De reis van de Schelpen’, dat bedoeld is voor leerlingen van De Kustlijn en voor iedereen die belangstelling heeft voor een toeristische route die over dit onderwerp wordt ontworpen.

Annemieke van Leijden, leerkracht van groep 7 van de openbare basisschool De Kustlijn, licht graag een en ander toe: ,,Dit unieke project wordt in samenwerking met de gemeente, Stichting Oer-IJ, Oud-Castricum, Menno Twisk van het voormalige Strandvondstenmuseum en Pauline van Vliet van Stichting Kist uitgevoerd met onze school. Het team van De Kustlijn vindt het een zeer origineel idee dat zij deze samenwerking aangaan over een onderwerp wat te maken heeft met de kust.”

Activiteiten

Het project bevat een groot aantal activiteiten, waaraan niet alleen de leerlingen, maar ook belangstellenden deel kunnen nemen. Annemieke: ,,Na het bekijken van een door Pauline van Vliet gemaakte PowerPointpresentatie met quiz gaan de leerlingen een bordspel ontwerpen over de schelpenvissers en de Schulpvaart. Misschien wordt dit spel wel aangeboden door de VVV van Castricum voor toeristen. Alle groepen van de school zijn nu al bezig met beeldenvormingslessen voor onder andere het maken van schelpen van gips.”

Voor fietsers en wandelaars met interesse in historie is er volgens Annemieke ook goed nieuws: ,,Er komt een geocache-route (ontworpen door leerlingen van het Supreme College in Castricum), waarbij je informatie krijgt over de schelpenvissers, schelpenvaarders en de kalkovens. De Stichting Oer-IJ is daarbij bereid om op deze manier bekendheid te geven aan de Schulpvaart, een van de laatste zichtbare wateren uit de Oer-IJ tijd.”

De inwijding van de replica van de schelpenkar in 2013. (Foto: Hans Boot)

Schelpenkar

Er is een programma gemaakt met lessen voor groepen 1 t/m 8 van De Kustlijn, waarbij ook de replica van de schelpenkar een rol speelt. ,,Met medewerking van Rino Zonneveld van Oud-Castricum wordt deze kar vrijdagochtend 11 juni van 09.00 uur tot 11.00 uur onder leiding van Menno Twisk neergezet op ons schoolplein aan de Rooseveltlaan 1. Alle leerlingen krijgen dan de kans om deze kar te bekijken en ze mogen er even inzitten voor het maken van een foto. ’s Middags gaan de leerlingen van groep 5 t/m 8 naar het strand voor een bezoek aan de reddingsbrigade. Tot slot wordt er een ‘Dag van de Schelpen’ georganiseerd op zondag 4 juli op het Schulpersplein tegenover Fase Fier in Bakkum”, aldus Annemieke.