Echtpaar uit Limmen rijdt met een ‘oud bakkie’ naar Gambia voor het goede doel

Limmen – Na een twaalfdaagse vakantie in Gambia, waarbij Fred (59) en Tinka (56) Duineveld ook kennismaakten met de donkere kant van het land, wisten ze het zeker: we gaan proberen om de mensen daar een betere toekomst te geven. Fred en Tinka nemen met nog twintig andere teams deel aan een autochallenge waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat, in dit geval Stichting Scholenplan Gambia. In oktober start de 24 daagse reis van 6500 kilometer die eerst door Europa en dan door vier Afrikaanse landen voert.

Door Henk de Reus

De bedoeling van het hulpproject is om in Nederland een oude auto te kopen en in Gambia via een georganiseerde veiling te verkopen. De opbrengst gaat naar het goede doel, in dit geval de Stichting Scholenplan Gambia. Deze stichting zet zich in voor onderwijs aan kansarme kinderen in Gambia en heeft een ANBI-status.

Fred wijst naar de oldtimer voor zijn woning. ,,Met dat bakkie gaan wij in oktober naar Gambia. Het is een Nissan Almera Tino 1.8 uit 2002 met ruim 200.000 kilometer op de teller. De kosten: € 1250. We hebben ‘m in het noorden van Groningen gekocht. Ik heb wel vertrouwen in het karretje. Het is een Japanse auto met nog de oude techniek zonder al te veel elektronica en dus gewild in Gambia. De auto is in goede staat en zou Gambia zonder pech moeten kunnen halen. Denk ik. Het ritje van Groningen naar Limmen ging goed, nu de andere 6800 kilometer nog.’’

Armoede

Tinka vertelt dat Gambia op de armoedegrens leeft en dat het land een enorme staatsschuld heeft. Er zijn geen sociale voorzieningen en geen scholen. Het land kent een werkloosheid van 75 procent en 80 procent van de bevolking is analfabeet. De gemiddelde levensverwachting ligt rond de vijftig jaar. De helft van de bevolking bestaat uit kinderen van een tot vijftien jaar. We wisten dit allemaal niet toen we er eerder dit jaar op vakantie waren. We maakten er een rondreis door het binnenland en de armoede en de levensstijl van de mensen trof ons zeer. Toch zagen we dat de mensen heel blij en gastvrij waren. Bij ons kwam meteen de vraag boven hoe we kunnen helpen om deze mensen een betere toekomst te geven. Heel Gambia veranderen lukt ons natuurlijk niet, maar een beetje helpen wél. Toen kwamen we in contact met iemand die een autochallenge organiseert.’’

Autochallenge

Fred: ,,De reis wordt georganiseerd door Rotarychallenge.nl. We vertrekken op 18 oktober met twintig andere teams vanuit Nederland. Wij vormen één van de teams. De hele reis duurt 24 dagen en beslaat ruim zevenduizend km. We rijden eerst naar Zuid-Europa en dan door vier Afrikaanse landen, te weten: Marokko, dan via de Sahara naar Mauritanië en Senegal met als eindbestemming Banjul in Gambia.’’ Fred is een ervaren vrachtwagenchauffeur, dus het rijden is hem op het lijf geschreven. Maar rijden in het uitgestrekte Afrika is toch wel een bijzondere uitdaging.

Fred en Tinka zouden graag jonge kinderen van arme gezinnen de kans willen geven om onderwijs te volgen. (Foto: aangeleverd)

,,Alle teams nemen hulpgoederen mee. Denk aan kleding, schoolspullen en medische materialen. Ook spullen die men niet meer gebruikt, zoals EHBO spullen, oude telefoons en oude laptops zijn welkom en nemen we graag mee’’, aldus Fred.

,,Alles komt voor honderd procent terecht bij het goede doel aldaar, zonder dat er ook maar een euro aan de strijkstok blijft hangen.’’

Sponsors

Fred en Tinka zoeken sponsors die de doelstelling steunen. Tinka: ,,Het streefbedrag wat we via sponsors willen ophalen is € 10.000 euro. Dat is best veel geld, maar héél veel te besteden geld in Gambia. Wat zou het mooi zijn als we dit bedrag met elkaar via sponsorgeld bijeen krijgen en bij aankomst in Gambia kunnen overhandigen aan de stichting scholenplangambia.nl. Het zou veel jonge kinderen van arme gezinnen in Gambia de kans geven om naar school te gaan. We zijn met elke donatie blij en elke donateur kan ervan uitgaan dat de donatie voor honderd procent bij het goede doel terecht komt.

Doneren

Doneren kan via de QR-code bij dit artikel. U komt dan automatisch op de website op de website van steunactie.nl terecht. U bepaalt zelf welk bedrag u doneert. Op de website vindt u ook informatie over de actie van Fred en Tinka.

Informatie

Wilt u meer weten? Bel of mail Fred en Tinka Duineveld (tel. 06 53330927, respectievelijk fh.duineveld@quicknet.nl).