Echtpaar Groenland 65 jaar getrouwd

Castricum – Hij viel voor ‘haar mooie kuitjes’ en zij werd betoverd door zijn humor. Jan Groenland (94) en Tineke Zijlstra (90) vierden maandag 24 juni hun diamanten samenzijn. ,,Er is geen geheim voor een goed huwelijk. We gaan gewoon dapper door.”

Jan werd geboren in Alkmaar en bracht zijn jeugd door in Castricum. Hij komt uit een gezin met zeven kinderen. Zijn vader runde een viswinkel aan de Dorpsstraat. Het werk bracht het gezin Groenland uiteindelijk naar de Amsterdamse Spuistraat, waar ze jaren hebben gewoond. Tineke, geboren Amsterdamse, groeide op met drie zussen en een broer.  Het duo leert elkaar kennen bij de Pieter van Foreestkliniek. Tineke was verpleegster, Jan deed onderhoudswerk als timmerman. Ze zagen elkaar dagelijks, maar contact maken was niet makkelijk. ,,De leiding in het ziekenhuis was heel streng”, zegt Jan. Het lukte de twee een afspraakje te plannen. Na die date in de bioscoop volgde een verloving. ,,De vonk sloeg gewoon over”, schetst Tineke. 

Het echtpaar trouwt en krijgt vier kinderen: Annemiek, Jos, Peter en Frans. In de jaren zestig start Jan zijn eigen bedrijf: bouwbedrijf Groenland. Het blijken gouden tijden, op een gegeven moment heeft Groenland 45 mensen in dienst. Jan doet niet de minste klussen met zijn bedrijf, zo werkt hij onder andere mee aan de bouw van het eerste Nederlandse Hilton Hotel.

In 1971 verhuist het gezin Groenland naar Castricum. Jan en Tineke reizen veel. Zo gaan ze naar Bali, waar Jan na de oorlog hospitaalsoldaat is geweest. Vier jaar lang hielp hij de lokale bevolking aldaar. Toen hij veertig jaar later, samen met Tineke, terugkeerde werd hij herkend. ,,Een mevrouw wist te vertellen dat Jan haar veertig jaar geleden malariatabletten had gegeven”, vertelt Tineke. ,,Dat is toch wel heel bijzonder.” Dat vele reizen heeft hun huwelijk ook goedgedaan, denkt Jan. ,,Het is belangrijk om dingen samen te doen.”

Het bouwbedrijf van Jan is jaren geleden overgenomen door zoons Jos en Frans en ook kleinkinderen Joris en Wouter zijn in het bedrijf gestapt. En daar is Jan hartstikke trots op ,,Dat vind ik heel erg leuk, ja.” 

Over het geheim van een goed huwelijk is het tweetal kort. ,,We gaan gewoon dapper door”, zegt Tineke. Jan vult aan: ,,De tijd gaat ook wel heel snel. Dat is een goed teken.” Glunderend: ,,En die mooie kuitjes heeft ze nog steeds.” (Mardou van Kuilenburg)