Duinbrand snel onder controle

Bij een brand in de duinen van Castricum is donderdagmiddag 200 vierkante meter natuur verloren gegaan. De brand brak uit in een gebied niet ver achter de strandhuisjes en het parkeerterrein. Alleen helmgras en duindoorns stonden in de brand. Vanwege windkracht 5 en de droogte sloeg het vuur snel om zich heen.
Brandweereenheden van Noord-Holland Noord en Kennemerland rukten met veel materiaal uit. Ze kregen hulp van de reddingsbrigade bij het vervoer van mensen en materieel over het strand. Ook strandpaviljoenhouders boden hulp met vervoer over het strand om snel bij de brandhaard te komen.
De jeep van Castricum met een aanhanger vol met vuurzwepen en scheppen bleek weer goed van pas te komen. Hierdoor en genoeg brandpersoneel was een snelle inzet haalbaar en kon erger worden voorkomen. Met vuurzwepen en scheppen doofde de brandweer het vuur. Binnen een halfuur had de brandweer de brand onder controle en niet veel later kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven.
De politiehelikopter controleerde het gebied met warmtebeeldcamera na en heeft de omgeving gecontroleerd op meer brandhaarden, die niet gevonden zijn. De oorzaak van de brand is niet bekend. De forensische opsporingsdienst doet onderzoek naar de oorzaak, brandstichting word niet uitgesloten. Volgens de brandweer heeft het protocol om natuurbranden snel en efficiënt te bestrijden goed gewerkt. Het protocol is opgesteld na de grote duinbranden in Schoorl en Bergen. (foto: Ronald en Susan)