Dubbelexpositie: vorm en kleur in klei en verf

Akersloot – Van 2 juni tot en met 28 juli exposeren Paulien Hakkert (keramiek) en Rob Uijlings (schilderijen) in Gemaal 1879.

Paulien Hakkert werkt al zo’n dertig jaar met klei. Na het volgen van cursussen, opleidingen en workshops is het hobbymatige sinds 2016 tot haar beroep geworden en is ze met haar eigen atelier begonnen. Paulien verwoordt haar inspiratie als volgt: ,,Klei is een heerlijk en uitdagend materiaal. Ik houd van het maken van (grote) vazen en probeer daarbij steeds een andere techniek toe te passen. Dat geldt ook voor het kleuren van mijn werk. Ik werk graag met witte chamotteklei, die ik decoreer met engobe, glazuur of oxides. Ik heb intussen geleerd dat niet alles perfect hoeft te zijn: een niet afgewerkte rand, een dikke druppel glazuur… de perfectie van de imperfectie, dat spreekt mij aan.’’

Er zijn veel schilderijen en tekeningen van de hand van Rob Uijlings die hij ook met enige regelmaat solo exposeert onder de naam Robus. De laatste expositie had Ecuador als onderwerp. Rob heeft zich opnieuw laten inspireren door dit Zuid-Amerikaanse land. Met de vele vormen en kleuren was hij nog niet klaar. Dit keer werkend van grafisch/figuratief naar abstract. Al lang voordat de Inca’s zich in de 15e eeuw in het gebied vestigden, bestonden in Ecuador verschillende indiaanse culturen. Rob Uijlings heeft zich door enkele recente kunstenaars laten inspireren bij het maken van een aantal van de gemaakte werken.

Ook heeft hij geprobeerd een combi te maken met een Nederlandse stroming, te weten de stijl van Potterij Kennemerland, een keramiekfabriek uit de jaren 30 van de vorige eeuw. In veel schilderijen was de bekende Panamahoed, oorspronkelijk gemaakt in Guayaquil (de grootste stad in Zuid-Ecuador) opnieuw een grote inspiratiebron. In de expositie zijn grotere en kleinere doeken tentoongesteld. De kleuren spatten ervan af. De tentoonstelling heet toepasselijk ‘Ecuador II’ als opvolger van ‘Ecuador: ama la vida’.

Het gemaal bevindt zich op het adres Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) en is iedere zondagmiddag geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Kijk op www.gemaal1879.nl voor overige informatie.

Op de foto:
Links een kunstwerk van Paulien Hakkert, rechts een kunstwerk van Rob Uijlings. (Foto’s: Gemaal 1879)