Dromen Delven, Dromen Dragen: Godin met acht armen en zuil van wasknijpers

Castricum – Wat hebben een godinnenbeeld en een zuil van wasknijpers met elkaar te maken? Het zijn beiden droomobjecten die beeldend kunstenaar Denise Kamp maakte voor twee inwoners van de gemeente Castricum voor het kunstproject Dromen Delven, Dromen Dragen.

Het godinnenbeeld is gemaakt voor Bregje Schoorl-Dierdorp (foto boven). Zij droomt ervan dat iedereen een basisinkomen zou hebben en er geen verschillen meer zouden zijn tussen arm en rijk. Om de daad bij de droom te voegen deelt Bregje regelmatig boodschappen uit. Het zijn producten die zij gratis in de supermarkt heeft weten te bemachtigen. Het droombeeld verwijst naar de godin Durga, die de rechtvaardigheid laat zegevieren. Met haar acht armen deelt zij levensmiddelen uit.

Zafer Sadaka met de wasknijperzuil. (Foto: aangeleverd)

De zuil van wasknijpers maakte Denise voor Zafer Sadaka. Hij vluchtte in 2014 uit Syrië vluchtte en woont nu met zijn vrouw en drie kinderen in Castricum. Het kunstwerk is geïnspireerd op ‘De Stad van de Duizend Zuilen’. Dat is een belangrijke bezienswaardigheid in Syrië die in de oorlog grotendeels is verwoest. Het is de droom van Zafer (die als kind graag met wasknijpers speelde) om ooit terug te keren naar Syrië om het land weer te helpen opbouwen.

Vanaf vrijdag 24 juni zullen de kunstwerken vijf weken lang te zien in het Ketelhuis op landgoed Duin en Bosch in Bakkum. Ze zijn dan onderdeel van een totaalkunstwerk met fotoportretten van Steffi Reimers en een kinetische installatie van Eva Lute in samenwerking met het Bonhoeffer technasium. Het hele project wordt gesubsidieerd door de gemeente Castricum. Kijk op https://dromendelvendromendragen.cargo.site voor openingstijden en verder bijzonderheden.