Drinkwatertarief schiet met een kwart omhoog

Regio – Drinkwaterbedrijf PWN heeft haar nieuwe drinkwatertarieven vastgesteld. Vanaf 1 januari 2023 betaalt een consument 1,73 euro per duizend liter drinkwater en 71,26 euro vastrecht per jaar (inclusief 9 procent btw en exclusief belasting op leidingwater). Dit betekent dat de waterrekening voor een gemiddeld huishouden met zo’n 48 euro per jaar stijgt.

De prijs van drinkwater stijgt door flink hogere kosten voor energie, grondstoffen en materialen. Energie is nodig voor onder meer het zuiveren en verdelen van drinkwater. Daarnaast investeert PWN de komende jaren flink in haar productielocaties en infrastructuur. Dit doet het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf om de kwaliteit en de beschikbaarheid van drinkwater in de toekomst te kunnen garanderen. Denk daarbij aan investeringen in uitbreiding van capaciteit en in het onderhoud van het leidingnet. 

Uitzonderlijke stijging

Het drinkwatertarief voor consumenten stijgt in 2023 met 24,8 procent. ,,We realiseren ons dat deze uitzonderlijke stijging van de prijs van drinkwater impact heeft op onze klanten. Zeker in een tijd dat ook andere kosten oplopen’’, aldus Tanja Kroonenberg, concern controller bij PWN. ,,Toch is deze tariefswijziging noodzakelijk. Ook PWN heeft te maken met hogere kosten voor energie, grondstoffen en materialen. En om nu en in de toekomst voor drinkwater van goede kwaliteit te kunnen blijven zorgen, zijn deze hogere kosten niet te voorkomen. Uiteraard doen we als bedrijf wat we kunnen om de kosten te drukken. We hebben geen winstoogmerk en gebruiken het resultaat om de investeringen te financieren die nodig zijn om de leveringszekerheid te borgen. Ook leggen we aan de toezichthouder verantwoording af over hoe we onze tarieven berekenen. We hopen daarnaast dat klanten beseffen dat de vanzelfsprekendheid waarmee wij Nederlanders de kraan opendraaien, in scherp contrast staat met de uitdagingen waar wij als drinkwaterbedrijf voor staan. Als we allemaal bewuster omgaan met ons water, zorgen we samen voor genoeg drinkwater voor nu én later.’’

Grip op de drinkwaterfactuur

Om klanten te helpen grip te houden op hun drinkwaterfactuur biedt PWN verschillende mogelijkheden. Zo kan het termijnbedrag worden aangepast en kan bij automatische incasso gekozen worden uit verschillende incassodatums. Alle opties en adviezen zijn op www.pwn.nl/tarieven te vinden. Daarnaast adviseert PWN in het algemeen om bewust om te gaan met drinkwater. Tips om water te besparen zijn op www.pwn.nl/elke-druppel-telt te vinden.

Betrouwbaar drinkwater

Jaarlijks levert PWN ruim 110 miljard liter drinkwater aan meer dan 800.000 consumenten, bedrijven en instellingen. Dit gebeurt via een drinkwaterleidingnet van ruim 10.000 kilometer lang, ongeveer een kwart van de omtrek van de wereld. Zo’n 650 medewerkers zorgen er samen dagelijks voor dat onze klanten altijd en overal kunnen rekenen op betrouwbaar drinkwater. (Foto: Pixabay)